A Magyar Nemzeti Bank digitális valutát fejleszthet

Matolcsy György, a Nemzeti Bank jelenlegi elnöke a hónap elején osztotta meg a terveit egy lehetséges, magyar jegybanki digitális valuta kiadásáról. A digitális eszköz bevezetésének időpontját egyelőre nem határozták meg. Matolcsy szerint a következő években “kell kidolgozniuk” a részleteket.

Matolcsy György a Magyarország újraindul című konferencián adott interjúban megosztotta a Magyar Nemzeti Bank tervét a központi bank általi digitális valuta (CBDC) bevezetéséről. Egyelőre még nem indultak be a fejlesztési munkálatok a digitális forintot illetően, így a projektnek nincs konkrét menetrendje sem.

“Az évtized első éveiben kell mindent kidolgoznunk és elindítanunk, hogy a hátralévő kétharmadot [az évtizedből] megnyerjük” – mondta az interjúban, miközben más projektek mellett a CBDC esetleges elindításáról is beszélt.

Matolcsy az interjúban azt is kifejtette, hogy miért hasznos a gazdaság és a magyar emberek számára a magyar CBDC fejlesztése. A központi bankok több mint 400 éve léteznek, és Matolcsy szerint “nem működhetnek úgy, mint 400, 300 vagy 200 évvel ezelőtt”. Hozzátette, hogy a most zajló digitális forradalom lehetővé teszi, hogy a központi bankok ne csak papírpénzt, hanem digitális pénzt is ‘nyomtassanak’ az új technológiák segítségével.

Matolcsy úgy véli, hogy az évtized végére szinte minden jegybank elindítja saját CBDC-jét, így Magyarország sem maradhat le.

Emellett kifejtette azt is, hogy a magyar CBDC költségkímélőbbé és gyorsabbá teheti a jelenlegi bankrendszert és a pénzügyi tranzakciókat. Ezenfelül pedig olcsó és hozzáférhető hitelkeretet biztosíthatna az embereknek, amelyet “egész életük során” elérhetnének. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a digitális valuta a pénzügyi tranzakciók biztonságát is javíthatná.

Úgy tűnik, Magyarország nyitna a digitális valuták és a mögöttes technológia felé. Az év elején Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon bejelentette, hogy jövő júliustól 30,5%-ról mindössze 15%-ra csökkenti a kriptovaluták adóját. Ezzel jól járnak majd nemcsak a kriptofelhasználók, hanem az állam is, hiszen komoly adóbevételre tehet szert a közös kassza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük