Kriptovaluta adózásról beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter

Egy ma Facebookon publikált videójában Varga Mihály pénzügyminiszter a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítéséről beszélt néhány mondatban.

A videóban a pénzügyminiszter a kormány jövő évi gazdaságélénkítő programját vázolta fel és kitért (1:47-nél) egy pozitív, elsősorban a kriptopénz kereskedést érintő adóvonzati fejleményre. A pénzügyminiszter állítása szerint kriptókból származó jövedelem adóterhe 30.5%-ról 15%-ra csökkenhet, amely több milliárd forintos extra adóbevételt jelenthet a költségvetésnek. Ennél több nem árult el, amint többet tudunk frissítjük a cikket.

Kriptovaluta adózás Magyarországon

Magyarországon a kriptók nem számítanak hagyományos értelemben véve pénznek, ezért adózás szempontjából magánszemélyek esetében az értékesítésük az egyéb jövedelem kategóriába esik, amíg a bányászata önállóan végzett tevékenység körébe. Adózni akkor kell, ha fiatra váltja az ember.

Az egyéb jövedelem kategória értelmében, ami az egyik legkevésbé kedvező adóforma, árfolyamnyereség esetén 26,535% adó terheli. A bevételt 15%-os szja (személyi jövedelem adó) és felső korlát nélküli, 15,5%-os szocho (szociális hozzájárulás) terheli, ezeket viszont a teljes összeg 87%- ára kell csak vetíteni.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük