A mesterséges intelligencia új korszakot hoz a Nasdaq életébe

Amerika technológiai szektorának tőzsdéje, a Nasdaq pénteken közölte, hogy megkapta a SEC engedélyét az első mesterséges intelligencia által vezérelt tőzsdei megbízástípus bevezetésére, ami – ha beválik – tovább növelheti az amúgy is gyors ütemű tőzsde hatékonyságát.

A Nasdaq által közzétett adatlap szerint:

“Az új funkció 30 másodpercenként több mint 140 adatpontot elemez, hogy felismerje a piaci feltételeket és optimalizálja azt a várakozási időt, amely előtt egy kereskedés végrehajtásra alkalmas”.

Azáltal, hogy a megbízások tartási idejét valós időben módosítják, szemben a hagyományos rendszerrel, amely egyszerűen statikus időkorlátokat alkalmaz a megbízásokra, a teljesítési arányoknak a piaci hatások jelentős emelkedése nélkül kell növekedniük.

“A dinamikus, középponti, meghosszabbított élettartamú megbízás (M-ELO) jóváhagyása felgyorsítaná a megbízások párosításának gyakoriságát és minimalizálná a piaci hatást, ami jobb kereskedési eredményeket hozna a befektetők számára” – nyilatkozta a tőzsde.

A megbízástípusok olyan programozott utasítások, amelyekkel a kereskedők megmondják a tőzsdéknek, hogyan kezeljék a kereskedéseiket. A hír a mesterséges intelligencia és a tőkepiacokon való felhasználásának különböző módjai iránti növekvő érdeklődéssel érkezik.

Az M-ELO, amelyet először 2018-ban adtak ki, egy olyan stratégiai megbízástípus, amely lehetővé teszi, hogy a hosszabb távra tervező befektetők 10 millimásodperces várakozási idővel kereskedjenek.

A Nasdaq kutatásai szerint a valós idejű AI megbízástípus 20,3%-kal növeli a teljesítési arányt és 11,4%-kal csökkenti a mark-outok számát. Ezek az arányok jól tükrözik, hogy az AI-alapú megoldások milyen mértékű javulást hozhatnak a tőkepiacokon.

NASDAQ (teljes nevén a National Association of Securities Dealers Automated Quotations, magyarul az Értékpapírkereskedők Országos Szövetségének Automatikus Adás-Vételi Rendszere), vagy más elnevezéssel a NASDAQ részvénypiac egy részvénytőzsde az Amerikai Egyesült Államokban. A NASDAQ a második legnagyobb elektronikus részvénykereskedelmi rendszer az Egyesült Államokban és a világban piaci kapitalizációja és kereskedelmének volumene alapján.