A mesterséges intelligencia szerint a bitcoin jobb befektetés, mint az arany

Pénzügyi körökben sokat vitatott téma, hogy vajon aranyba vagy bitcoinba érdemes hosszú távon befektetni. Úgy tűnik, hogy a témáról a Google Bard mesterséges intelligenciájának is megvan a véleménye.

A bitcoin (BTC) megjelenése óta támogatói gyakran tekintik a kriptovalutát a hagyományos értéktároló, az arany potenciális riválisának. Érdemes megjegyezni, hogy bár ez a két termék két különböző eszközosztályhoz tartozik, a Bitcoin fejlődésével a támogatói úgy vélik, hogy végül befektetési szempontból lekörözi majd az aranyat. A témát a pénzügyi körökben heves vitákat szül, ezért is érdekes a mesterséges intelligencia állásfoglalása.

Nemrég a Finbold munkatársai a Google Bard generatív mesterséges intelligenciájától kértek befektetési tanácsot, és a következő kérdést tették fel az AI-nak: „Melyik eszköz a jobb befektetés: a bitcoin vagy arany?” Az eszköz négy meggyőző okot szolgáltatott arra, hogy miért érdemes arany helyett inkább Bitcoinba fektetni a pénzünket.

A Google Bard összehasonlító táblázata
A Google Bard összehasonlító táblázata

Rendkívül likvid, és éjjel-nappal kereskedhető

Az AI a likviditást azonosította a Bitcoin fő előnyeként. Ellentétben az arannyal, amely fizikai birtoklást igényel, a Bitcoinnal könnyen lehet kereskedni. Gyakorlatilag éjjel-nappal végezhetünk vele tranzakciókat, ami lehetővé teszi a befektetők számára, hogy gyorsan és kényelmesen hozzáférjenek pénzeszközeikhez. Ez a könnyű hozzáférés és a magas likviditás rendkívül vonzóvá teszi a Bitcoint azok számára, akik értékelik az agilitást a befektetéseikben.

Könnyen tárolható és átutalható

Ellentétben az arannyal, amelynek tárolásához fizikai tárolókra vagy biztonságos páncélteremre van szükség, a Bitcoin tisztán digitális valuta, amely kizárólag a digitális világban létezik. Ez a tulajdonsága rendkívül egyszerűvé teszi a tárolását és áthelyezését.

A Bitcoin biztonságos használatához mindössze egy digitális pénztárcára van szükség, amelynek adatait a befektetők szoftveren, hardveren vagy akár irattárcájukban is tárolhatják. Ezáltal pénzeszközeik rendkívül hordozhatók és bárhonnan könnyen hozzáférhetők.

Nem tartozik kormányzati rendeletek hatálya alá

A Bard egy másik szempontot is a Bitcoin javára írt: a kormányzati szabályozástól való függetlenségét. Az arany hagyományosan kormányzati felügyelet és szabályozás alatt áll, ami hatással lehet annak értékére és az azzal való kereskedésre.

Ezzel szemben a Bitcoin decentralizált blokklánc-technológiával működik, így ellenáll a kormányzati beavatkozásoknak. Ez a tulajdonság azoknak kedvez, akik olyan pénzügyi eszközt keresnek, amely a hagyományos rendszereken kívül működik.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Bitcoin szabályozására irányuló globális erőfeszítések folyamatban vannak, a digitális valuta teljes betiltása azonban hatalmas kihívást jelentene a szabályozó szerveknek.

Potenciálisan magas hozam

Megalakulása óta a Bitcoin megdöbbentő értéknövekedésen ment keresztül, amivel mágnesként vonzza magához a jelentős hozamot kereső befektetőket. Míg az arany az értékállóságának köszönheti népszerűségét, a Bitcoin árpályája azt sugallja, hogy a befektetők viszonylag rövid idő alatt jelentős nyereségre tehetnek szert. A magas hozamok vonzereje azonban a kriptovaluták volatilitásával párosul.

Az AI a Bitcoin előnyei mellett néhány hátrányát is felsorolta, azonosítva annak volatilitását, az új eszközosztály kialakulásából fakadó kihívásokat, valamint a hackelés és a lopás kockázatát, ami potenciálisan a kriptovaluta bukásához vezethet.

Érdemes megjegyezni, hogy a Bitcoin viszonylag feltérképezetlen eszközosztályt képvisel az aranyhoz képest. Ennek ellenére a mögöttes technológia rendelkezik azzal a potenciállal, hogy a pénzügyi ágazaton túlmenően más iparágakat is átalakítson. A blokklánc fejlődésével a Bitcoin hasznossága és értéke növekedhet, így ez egy lenyűgöző befektetés.

A Google Bard végül arra az álláspontra jutott, hogy amikor a befektetési lehetőségekről van szó, mindig az egyén preferenciái a mérvadók.