A Meta elindítja saját AI chatbotját az Instagramon és az üzenetküldő szolgáltatásokban

A Meta, a korábbi nevén Facebook, Meta AI néven új társalgási AI asszisztenst mutatott be. A ChatGPT új riválisa lehetővé teszi a felhasználók számára a keresést és az információszerzést a Meta alkalmazásaiban, beleértve az Instagramot, a WhatsAppot és a Messengert is. A mesterséges intelligencia körüli versenye egyre hevesebb, és a Meta a legújabb, aki saját AI chatbotjával szállt be ebbe a harcba.

A Meta AI szeptember 27-i elindításával a közösségi médiavállalat közvetlen versenybe száll az OpenAI ChatGPT-jével, a Google Geminijével és az Anthropic Claude-jával.

Meta AI

A Meta AI a vállalat egyik nagy nyelvi modelljére és a Microsoft Binggel való partnerségre támaszkodik. A jelentés szerint 28 híresség és kulturális ikonra épülő chatbotot is indít platformjain.

“A Meta AI lesz az elsődleges asszisztensed, akivel úgy beszélhetsz, mint egy emberrel.” – mondta Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a vállalat fejlesztői konferenciáján tartott keynote beszédjében.

A cég sokáig uralta az AI alapú kutatásokat. De az elmúlt években a Google és az OpenAI is több elismerést kapott a technológiai megoldásai miatt.

Az AI chatbot több lesz mint egy egyszerű adatszolgáltató. A célja, hogy szórakoztatóbb legyen, és átalakítsa az emberek interakcióját a Meta termékekkel. Zuckerberg hozzátette,

“Azt hiszem, ez át fogja alakítani azt a módot, ahogyan az emberek az összes termékünket használják”.

Emellett a Meta új AI képkészítő eszközöket is kiad az Instagramhoz. Ezek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy különböző stílusú és hátterű fotókat alakítsanak át. A mesterséges intelligencia alapú asszisztens korlátozottan lesz elérhető az Egyesült Államokban. A cég emellett várhatóan integrálni fogja a legújabb okosszemüvegeivel és a nemrég megjelent virtuális valóság headsetjeivel is.

A mesterséges intelligencia körüli verseny fokozódik

A Meta egy zsúfolt térbe lépett be most ezzel az új termékével, ahol már most is rengeteg chatbot közül lehet választani. A vállalat azonban túl akar lépni a chatbot funkción, és inkább egy személyiség alapú közösségi asszisztenst szeretne létrehozni.

A Meta új terméke mindössze két nappal azután jelent meg, hogy az OpenAI bejelentette, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beszélgessenek a ChatGPT chatbotjával. A ChatGPT új hangfunkciója a következő két hétben kerül bevezetésre. Ez egy mesterséges intelligenciával rendelkező hangalapú társat ad a chatbottal való emberibb beszélgetésre vágyók számára. Emellett az OpenAI szeptember 27-én azt is bejelentette, hogy a ChatGPT mostantól önállóan is képes keresni az interneten. A cég szerint már nem korlátozódik a 2021. szeptembere előtti adatokra.

Szintén ezen a héten az Amazon azt közölte, hogy megállapodást írt alá arról, hogy akár 4 milliárd dollárt is befektet az AI start-up Anthropic nevű cégbe, amely a Claude chatbotot hozta létre.