30%-ot kér az Apple az AI-innovációból – milliókat fizet az OpenAI

Bár közvetlenül továbbra sem ért áttörő előrelépéseket az AI-technológiában, az Apple így is busásan keres az ágazatnak köszönhetően.

Logójához híven kezeli az Apple az alkalmazáspiaca ügyleteit: méretes darabot harap le a fejlesztők profitjából. Ennek ellenére elmondhatjuk, egy szalmaszálat sem tettek még keresztbe a technológia fejlődéséért.

A ChatGPT-t megalkotó OpenAI új szintre lépett, amikor bejelentette csevegőbotjának iPhone-alkalmazás verzióját, amely csakhamar az App Store sikerlistájának csúcsára tört. Néhány nap alatt elérte a legnépszerűbb minősítést az ingyenes alkalmazások kategóriájában, az Apple pedig „must-have” alkalmazásként jelölte meg az „Essentials”, vagyis nélkülözhetetlennek számító appok között.

Nagy lehet most az öröm a techóriásnál. A sokat bírált, népszerűtlen 30%-os jutalék (amit sokan viccesen csak „Apple-adó”-ként emlegetnek) alól a világ legnépszerűbb AI-alkalmazása sem jelenthet kivételt.

Tim Cook megtudja, hogy a ChatGPT bekerül az App Store-ba (illusztráció) Apple

Kép forrása: HBTVGhana.com. A kép csak illusztráció.

Ez tehát az jelenti, hogy mindenki, aki az iPhone-alkalmazáson keresztül vásárol ChatGPT Plus előfizetést 20 dollárért, 6 dollárt az Apple-nek fizet. Ezt a rendszert korábban főként azon kriptofelhasználók részéről érte kritika, akik iPhone-juk segítségével szerettek volna NFT-kel kereskedni.

Kapcsolódó cikkünk: Mostantól az App Store-ban is vásárolhatunk NFT-ket, azonban ennek meg is van az ára…

Bár Tim Cook, az Apple vezérigazgatója korábban kijelentette elköteleződését a mesterséges intelligencia Apple termékeibe való integrálása iránt, továbbra is szépen elkérik a jussukat. Még akkor is, ha eközben szemet kell hunyniuk néhány olyan, magánélet-védelmi kérdés fölött, amelyek a ChatGPT-vel kapcsolatban kaptak szárnyra. Bevételük eközben rekordmagasságokba, 20,8 milliárd dollárra szökött a legutóbbi negyedév során.

A bíróságnak sem tetszik az Apple praktikája

A 30%-os adó miatt egyébként a vállalatnak korábban a bíróság előtt is felelnie kellett. Azáltal ugyanis, hogy ellehetetlenítette az alternatív fizetési módok használatának lehetőségét, kedvezőtlen versenyhelyzetet teremtett a kaliforniai törvények értelmében.

Az OpenAI ennek ellenére – valószínűleg a zökkenőmentes felhasználói élmény érdekében – az Apple beépített fizetési feldolgozóját használja, vagyis az „adjátok meg a császárnak, ami a császáré” elv szerint jár el.

Ahogy arról korábban a BitcoinBázis is beszámolt, az Apple néhány hete győztesen került ki abból a perből, amit az Epic Games indított ellene. A játékbolt ugyanis megkerülte alkalmazásában az Apple fizetésfeldolgozóját, amiért egyszerűen eltávolították őket az App Store kínálatából. Ha azonban az Európai Unió úgy határoz, a jövőben az Apple ilyen praktikái, vagyis a más alkalmazásboltok ilyen jellegű hátrányba szorítása megszűnhet.

Addig is nem tehetünk mást, mint kíváncsian várjuk, hogy egyszer és mindenkorra igazság születik-e a kérdésben.