A Meta olyan eszközzel kísérletezik, mely komoly aggályokat vet fel

A Meta egy mesterséges intelligencia alapú képazonosító eszközt mutatott be, de a közösségi médiaóriás által használt adatkészlet nagysága adatvédelmi aggályokat is felvet. A Meta azt nyilatkozta, hogy a SAM nevű eszköz több mint 11 millió kép segítségével tanult.  

Az új technológia lehetővé teszi a képek szegmentálását, azaz felosztását és elkülönítését bármilyen formában, méretben és minőségben, beleértve a homályos, zajos vagy elmosódott képeket is, kevesebb mint 50 milliszekundum alatt. Az algoritmus képes arra, hogy azonosítsa az objektumok határait, és hogy megtalálja azokat az árnyalatokat és textúrákat, amelyek azonosításukhoz szükségesek. Az eszköz később akár az orvosi képalkotó diagnosztikában is hasznos lehet.

A Meta saját belső rendszerében már használ a SAM-hez hasonló technológiát, olyan tevékenységekhez, mint a fotók címkézése, a tiltott tartalmak moderálása és annak meghatározása, hogy mely bejegyzéseket ajánlja a Facebook és az Instagram a felhasználóinak.  

Mark Zuckerberg vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy az ilyen generatív mesterséges intelligencia „kreatív segédeszközeinek” beépítése a Meta alkalmazásaiba idén prioritást élvez.

A SAM sokkal többet tud, mint amit a Meta hangsúlyoz az új applikációban. Alapvetően egy segédlet lehet képek, videók, tartalmak gyors és egyszerű szerkesztéséhez. Ezt azonban, kisebb-nagyobb hibákkal egy képszerkesztő is meg tudja csinálni. Amit fontos kiemelni, hogy ez az eszköz képes mindent felismerni, körülhatárolni és kiemelni, akár meghatározni távolságokat másodpercek töredéke alatt. Ezzel egyfajta virtuális valóságot teremt, valós időben.  

A globális vezetők többek között az arcfelismerés, a személyes adatok és az ezzel történő visszaélés miatt fejezték ki aggodalmukat, ugyanis sok felhasználó nem érzi annak a súlyát, hogy hosszú távon milyen jelentősége lehet annak, hogy a mesterséges intelligencia a felhasználók arcát használja tanulásra, esetlegesen azok beleegyezése nélkül. 

Európában, pontosabban Olaszországban már láthattunk arra példát, hogy a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság blokkol egy-egy mesterséges intelligencia alapú eszközt, adatvédelmi szempontok miatt. Az olasz hatóság a közelmúltban ugyanis betiltotta a ChatGPT használatát. 

Érdemes megjegyezni, hogy hasonló technológiák fejlesztésével a Google és az Nvidia is kísérletezik.