A MEV bot $1.7M profitot húzott egyetlen ügyleten

Egy Solana-alapú maximum extractable value azaz “maximális kitermelhető érték” (MEV) bot 8,9 millió dollárnyi memecoin vásárolásával érte el az irdatlan profitot.

Egy Solana-alapú MEV botnak sikerült elképesztő 1,7 millió dollárt kaszálnia egyetlen megkérdőjelezhető kereskedésből. Egy kereskedő 9 millió dollár értékben vásárolt memecoin Dogwifhat (WIF) “a lehető legkevésbé hatékony módon”.

A maximum extractable value (MEV) bot, amelyet a 2fast futtatott, 703 Solana 490 000 WIF-re, majd ugyanezt a mennyiségű WIF-et 19 035 SOL-ra cserélte ugyanabban a tranzakciókötegben. Ezzel a Solscan adatai szerint 1,73 millió dolláros nyereséget ért el.

Mi az a MEV bot?

A MEV botok olyan automatizált programok, amelyek a blokklánc-hálózatokat vizsgálják a nyereséges kereskedési lehetőségek azonosítása és a megbízások automatikus végrehajtása érdekében.

A bot a Jito Labs, a Solana liquid staking protokoll Jito fejlesztő részlege által kifejlesztett eszközt használta. Az eszköz – amely hasonlóan működik, mint a flashbotok az Ethereum hálózaton – lehetővé teszi a botok számára, hogy megkeressék a maximális kitermelhető értéket. Valamint ajánlatokat tegyenek a tranzakciókötegbe való felvételre.

Ez a hirtelen arbitrázsjáték egyetlen kereskedő – zeroxtrading.sol – által végrehajtott kereskedést követően vált lehetővé. A szerencsés, egyetlen megbízással 8,9 millió dollár értékben vásárolt a memecoinból.

A túlméretezett ajánlatot egy alacsony likviditású poolban tették. Ez azt eredményezte, hogy a megbízás minden egyes WIF tokenre nagyjából 3 dollárért teljesült, ami körülbelül 1400%-kal több, mint amennyit a token akkoriban ért. A tranzakciót követő azonnali esés következtében a kereskedő azonnal elvesztette pénzeszközeinek 92%-át.

Egy január 11-i bejegyzésben az X-en (korábban Twitter) az álneves fejlesztő, Pland azt írta, hogy a MEV bot egy viszonylag egyszerű backrunning stratégiát használt, hogy a WIF megbízást a lehető “legkevésbé hatékony módon” végrehajtó kereskedő nyereségét elkapja.

Nagy nap a WIF számára

A backrunningot kevésbé tartják károsnak a blokklánc-hálózatra nézve. Mivel csak a nagy, rosszul árazott kereskedés által kínált arbitrázs lehetőséget ragadja meg, és nem befolyásolja az eredeti kereskedést.

Ez ellentétben áll az aljasabb “szendvics” támadásokkal, amelyek során egy megbízást két tranzakció közé szorítanak, hogy a kezdeti ajánlatot átárazzák. Ez gyakran hatással van a kezdeti kereskedési árra, és veszteséget okoz a blokklánc-felhasználóknak.

Összességében az egyetlen tranzakció hatására a WIF árfolyama rövid időre 4 dollárra emelkedett.

Bár a kereskedő még mindig iszonyú mínuszban van a rosszul elhelyezett megbízása miatt, a memecoin 50%-os nyereséget könyvelhetett el a zuhanás utáni ponthoz képest.