A mexikói milliárdos a likvid portfóliójának 60%-át bitcoinban tartja

Ricardo Salinas Pliego a bitcoin és a kriptók egyik legnagyobb támogatója, és most végre elárulta, hogyan is épül fel a portfóliója.

Milliárdos bitcoin próféta

A mexikói milliárdos már régóta minden alkalmat megragad, hogy népszerűsítse a bitcoint. A blogján többször is azt tanácsolta a követőinek, hogy bitcoinba fektessék a pénzüket.

A pénzügyi szolgáltatásokat is kínáló Grupo Salinas vezérigazgatójaként folyamatosan követi a világgazdasági eseményeket, és azok kapcsán élesen szokta bírálni az országok vezetését és általában véve a fiat valutákat. A legutóbb már egyenesen átverésnek titulálta azokat, és a legbiztosabb befektetésnek a bitcoint nevezte ismét.

A Forbes listás üzletember korábban sose árult el konkrét részletek arról, hogy ő maga milyen portfoliót állított össze. Most azonban felfedte, hogy százalékosan hogyan épül fel a portfoliója, bár konkrét összegeket most se közölt. Salinas 12,9 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ 155. leggazdagabb embere, szóval nem babra játszik.

A portfolió

A Bitcoin 2022 konferencián felszólaló Salinas elárulta, hogy a likvid portfoliójának 60%-át bitcoinban tartja.

Semmiképpen nem fektetek kötvényekbe. A likvid portfólióm 60%-a bitcoin vagy bitcoin részvény. A másik 40%-ot pedig olyan tárgyi eszközökhöz kötött részvényekben tartom, mint az olaj, a gáz, és az aranybányászat.” – mondta Salinas.

Ezzel a kijelentéssel ő az első milliárdos, aki nyíltan vállalja, sőt hirdeti, hogy 100%-ban a bitcoin elkötelezett híve.

A történelem ismétli önmagát

Salinas nem véletlenül tartja átverésnek a fiat valutákat. Ő maga a 80-as években a saját bőrén tapasztalta meg a Mexikót sújtó hiperinflációt. A konferencián elmesélte a hallgatóságnak, hogyan próbálták meg dollárba menekíteni a vagyonukat, sikertelenül. A milliárdos ezért korábban már többször is élesen bírálta a FED pénzügyi politikáját, amely véleménye szerint egy újabb gazdasági válságnak ágyaz csak meg.

A milliárdos szerint a hiperinfláció sose a felső rétegeket érinti a legsúlyosabban. A pénz elértéktelenedésével elolvadnak a nyugdíjalapok és kilátástalan helyzetbe kerülnek a szegényebb rétegek. Ez pedig egyértelműen az ország irányítóinak a felelőssége. Salinasnak viszont nincsenek illúziói a vezetőkkel kapcsolatban:

Ha én nyomtatok pénzt, akkor az hamisítás, amiért börtönbe zárnak. Ha ők nyomtatnak pénzt, akkor őket meg kinevezik az államkincstárhoz.”