A MicroStrategy bejelentette az új Lightning Network alapú szolgáltatásait

A Michael Saylor által alapított MicroStrategy vállalat jövőre tervezi bevezetni a Lightning Network technológiára épülő új szolgáltatásokat.

Érdemes megjegyezni, hogy a MicroStrategy nem kriptovállalat, nem is fizetési vagy pénzügyi tranzakciókra specializálódott cég, sőt, még csak nem is pénzügyi vállalat. A MicroStrategy céget még 1989-ben alapították üzleti intelligenciával foglalkozó vállalatként. 1998-ban listázták a tőzsdén, és a hírhedt dotcom-buboréknak köszönhetően 2000. márciusában a részvények ára a 81 dolláros debütálás után 3300 dollárra szökött fel. Miután a buborék kipukkadt, részvényeinek az ára hatalmasat zuhant, és most az árfolyama 136 dollár környékén jár.

A vállalat életében az egyik fordulópont 2020 második felében következett be. Az akkori vezérigazgató, Michael Saylor úgy döntött, hogy a MicroStrategy nagy mennyiségű Bitcoint vásárol. Ekkor a BTC árfolyama 12 000 dollár alatt volt. A 2021-es kriptopiaci fellendülésnek köszönhetően a MicroStrategy részvény árfolyama 1300 dollárra szökött fel.

Bár a 2021-es részvény csúcs jóval alacsonyabb volt, mint a 2000-es, de a 2021-es MicroStrategy teljesen más vállalat most, mint 2000-ben volt.

A MicroStrategy és a Bitcoin

Az elmúlt két év során a vállalat nagy értékben fektetett be a Bitcoinba. Olyannyira, hogy jelenleg mintegy 132 500 BTC-t birtokol. Ennek a mostani árfolyamon az összértéke körülbelül 2,2 milliárd dollár. Érdemes azonban megemlíteni, hogy ennek a 132 500 BTC-nek a megvásárlásához a vállalat valamivel több mint 4 milliárd dollárt fektetett be, így jelenleg súlyos veszteségben van. Az átlagos vételár ugyanis körülbelül 30 400 dollár volt, és 2021-ben a buborék ellenére is folyamatosan vásárolta a BTC-t.

MicroStrategy

Amióta a vállalat úgy döntött, hogy ennyire nagy kitettséget szerez a Bitcoinnal szemben, nemcsak a befektetésekre, hanem az informatikai fejlesztésekre is elkezdett erőforrásokat és energiát fordítani ezen a területen. Egy ideje már különféle vállalatoknak nyújtott tanácsadással is foglalkozik. A pénzügyi szektor is szerepel a különböző területek között, ahol szolgáltatásait nyújtja. Weboldalukon egy egész szekciót szenteltek a Bitcoinhoz kapcsolódó termékeknek és szolgáltatásoknak.

A MicroStrategy a Lightning Network technológia fejlesztésébe kezd

Michael Saylor a tegnapi napon közétett egy felvételt a Twitteren “Bitcoin Roundtable” címmel, amelynek során elárulta, hogy a MicroStrategy olyan szoftvereket és megoldásokat vizsgál, amelyek a Lightning Networköt használják a vállalati marketing és a kiberbiztonság támogatására.

A Lightning Network a Bitcoin Layer 2-es megoldása, amely a Bitcoin blokkláncán alapul, és képes a BTC tranzakciókat gyakorlatilag azonnal és nagyon alacsony költséggel lebonyolítani. Saylor elmondta, hogy az új LN alapú megoldásoknak köszönhetően a marketingvezetők kampányokat szervezhetnek az ügyfelek ösztönzésére. Például satoshi jutalmakat oszthatnak ki különböző tevékenységekért cserébe, mint például vélemények közzététele vagy felmérések kitöltése.

Emellett felvetette egy Bitcoin alapú fizetőfal, az úgynevezett “villámfal” megvalósítását. Ez megvédi a weboldalakat a kibertámadásoktól azáltal, hogy a látogatóknak egy kis összeget kell letétbe helyezniük satoshiban. Ez automatikusan visszatérítésre kerül, amint elhagyják a weboldalt. Sőt, Saylor szerint végül valaki még a webböngésző egyfajta “Lightning-verzióját” is elindítja majd, amely egy Lightning-tárcát tartalmaz stabilcoinokkal és különböző kriptovalutákkal.

Sőt, az LN nemcsak azonnali mikrotranzakciókat tesz lehetővé nevetségesen alacsony áron, hanem lehetővé teszi a tranzakciók bizalom nélküli ütemezését is. A MicroStrategy célja, hogy eljusson odáig, hogy olyan megoldást nyújtson, amellyel a vállalatok egy délután alatt elindíthatják a Lightning infrastruktúrát.

A Lightning Network hálózat jövője

Saylor elképzelései egyáltalán nem abszurdak.

Amit a Lightning Networkkel már most is meg lehet tenni, azt semmilyen más technológiával nem lehet megvalósítani, amely olyan biztonságos infrastruktúrára épül, mint a Bitcoin, és olyan széles körben használt kriptopénz kapcsolódik hozzá, mint a BTC.

Az azonnali és nagyon alacsony költségű online mikrofizetések nagyon ritkák, különösen a fiatvaluták esetében. A Lightning Network a Bitcoin hálózat robusztusságát és biztonságát kínálja. Garantálja, hogy a protokollt senki sem változtathatja meg tetszés szerint.

Ebben a tekintetben eddig csak az Ethereum tud versenyezni a Bitcoinnal. De az Ethereumon még nincsenek olyan, már széles körben elterjedt megoldások, mint a Lightning Network, amelyek alacsony költséggel azonnali tranzakciókat tesznek lehetővé.

Ha a MicroStrategy, vagy más hasonló méretű szereplők a Bitcoin és az LN robusztusságán alapuló innovatív és működőképes megoldásokat hoznak a piacra, akkor lehetséges, hogy ezek a technológiák a jövőben végül minden webfelhasználó mindennapjaiba beépülnek majd.