A nagy techcégek erősebb cenzúrát akarnak a teljes kontrollért

A Big Tech azaz a legnagyobb technológiai cégekből álló szövetség, a Global Internet Forum to Counter Terrorism (GIFTC) kutatási “partnere”, a Global Network on Extremism and Technology (GNET) közzétett egy cikket, amelyben a Covid világjárványt vizsgálja, természetesen a félretájékoztatás kontextusában. A GIFTC alapító tagjai a Microsoft, a Facebook, az X (Twitter) és a YouTube (Google), míg a “normál tagok” között nagyjából minden olyan technológiai céget megtalálunk, akikről valaha is hallottunk. Olyan cégek, mint az Amazon és az Airbnb, vagy a BitChute és a Giphy. A GIFTC-t korábban a felügyelet nélküli cenzúra gyakorlata miatt érte kritika. Erre most a GIFTC a “Covid félretájékoztatás” ellen lép fel – többek között a szélsőségességgel való összemosás révén. És beavatkozásokat sürget a problémás tartalmak terjedésének kezelésére.

A nagy techcégek tényleg mindent uralni akarnak

A szervezet dokumentuma szerint szeretnék megérteni azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a “problémás információk” platformokon keresztüli terjedését. Olyan dolgokat vizsgál, mint a terjedés különböző résztvevőinek földrajzi elhelyezkedése, kulturális és nyelvi hasonlóságaik, valamint a tartalom tematikus hasonlósága (például vallási és politikai témák). A tanulmány egyértelműen ideológiailag is pozícionálja magát, amikor Trump és Bolsonaro korábbi amerikai és brazil elnököket “szélsőséges hajlamokkal” rendelkezőnek nevezi. Ezt szem előtt tartva a témaválasztás, mint a világjárvány, a félretájékoztatás, még könnyebben érthető válik.

Ami az elsőt illeti, a szerzők úgy döntöttek, hogy megvizsgálják a szerintük érintett Facebook-csoportokat, szereplőket és szervezeteket. Így többek között az Orvosok az igazságért szervezetét vagy Didier Raoult mikrobiológust. Őket együttesen azzal vádolják, hogy valamilyen formában hamis és félrevezető tartalmakat osztottak meg a koronavírusról, a vakcinákról, a maszkokról stb. A cél pedig az, hogy kiderítsék, mi segítette ezen információk terjedését. És mivel ezt ellensúlyozni kellene, így a platformokon valamiféle célzott beavatkozásra lenne szükség. Csak hát azt már jó rég óta tudjuk, hogy a nagy közösségi platformok saját szájuk íze szerint döntik el, hogy mi minősül félretájékoztatásnak vagy éppen mit kellene terjeszteni.