A nap grafikonja: megvan a Bitcoin-blokkháború nyertese

Egyre nagyobb a szakadék a Bitcoin és “forkjai”, a Bitcoin Cash, a Bitcoin Gold és a Bitcon SV között, és a Bitcoin (BTC) néven ismert első számú kriptovaluta előnye behozhatatlannak tűnik.

Ha valaki még emlékszik 2017-re, a Bitcoin-társadalmat nemcsak az áremelkedés tartotta lázban, hanem komoly koncepcionális viták is, több “fork” (leágazás) történt, új Bitcoin-verziók jöttek létre. A Bitcoin-rajongók egy része nagyobb sebességet, áteresztőképességet és alacsonyabb költségeket szeretett volna (vagyis skálázhatóságot).

Ezt a blokkméret növelésével szerették volna elérni. Ebből lett a Bitcoin Cash. Mások azt mondták, hogy a biztonság és szilárdság mindenek előtt áll, és ragaszkodtak a régihez. Megint mások a bányászatot akarták “demokratizálni”, a nagy bányászfarmok mellett újra az egyszerű felhasználók számára is elérhetővé tenni. Így jött a Bitcoin Gold.

Később további verziók is kialakultak, de nem sok sikerrel. Míg a legtöbbek által  “eredetinek” tartott Bitcoin őrzi első helyét a kriptovaluták sorában, a Bitcoin Cash a harmincadik, a Bitcoin SV a 65., a Bitcoin Gold pedig a 147. helyen áll ma.

A Bitcoin, a Bitcoin Cash és a Bitcoin Gold árfolyama. (Logaritmikus skála, Tradingview.com)
A Bitcoin, a Bitcoin Cash és a Bitcoin Gold árfolyama. (Logaritmikus skála, Tradingview.com)

Árfolyamuk az utóbbi öt évben sokat esett, míg a Bitcoiné (BTC) ma csaknem háromszorosa a 2018 elejinek (akkor is medvepiac volt). Úgy tűnik, a verziók háborúja mára eldőlt, a piac az árfolyamokon keresztül leadta szavazatát.