A NASA megerősítette, hogy féltonnás meteorit zuhant a nyakunkba

A NASA nemrég megerősítette, hogy egy féltonnás meteorit zuhant le Dél-Texasban. A földbecsapódással járó robbanást egy otthoni biztonsági kamera rögzítette.

Egy közel ezer kilós meteorit zuhant le Dél-Texasban a jelentések szerint. A dallasi KDFW Fox csatorna azt állította, hogy a NASA megerősítette a becsapódást. A meteorit még múlt szerdán valamikor este 6 óra körül ért földet egy McAllen nevű település közelében.

“Bár a meteoritok általában nagy sebességgel csapódnak be a Föld légkörébe, a légkörön keresztül haladva lelassulnak, és apró darabokra törnek, mielőtt a földbe csapódnak. A meteoritok gyorsan lehűlnek, és általában nem jelentenek veszélyt a lakosságra” – áll a NASA közleményében.

Az űrügynökség az incidensről szóló jelentést egy olyan térképpel együtt tette közzé, amely azt a területet mutatja, ahol a meteor darabjai valószínűleg földet értek.

A KDFW egy otthoni biztonsági kamera által rögzített videót osztott meg, amelyen a robbanás hallható. A Brownsville/Rio Grande Valley-i Nemzeti Meteorológiai Szolgálat szerint több ember is jelentett egy lehetséges meteort az égen McAllen nyugati részén. A hivatal arról is beszámolt, hogy a meteor villanását egy geostacionárius villámtérkép-készülék rögzítette közvetlenül 17:30 előtt.

Ez a műhold az űrből méri a villámokat, és az NWS egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy a meteor becsapódása idején nem volt zivatartevékenység a térségben.

Eddie Guerra Hidalgo megyei seriff a Twitteren azt írta, hogy a houstoni légiforgalmi irányítók arról tájékoztatták, hogy két repülőgép is jelentette, hogy meteort láttak az égen McAllen közelében.

“A McAllen feletti égbolton látott meteor emlékeztet minnket arra, hogy a NASA és más szervezetek számára szükség van a Föld jobb megértésére és védelmére, a tudományos és mérnöki szakértelem egyesítésére az űrkutatás előmozdítása érdekében, a földi és bolygókutatás integrálására a Naprendszer jobb megértéséhez, valamint a kockázatok mérséklésével a sikeres űrmissziók előmozdítására” – közölte a NASA.