Hamarosan emberek mehetnek a Holdra és ott is élhetnek

Az Orion holdi űrhajó programért felelős NASA-tisztviselő szerint az emberek már ebben az évtizedben eljuthatnak a Holdra és ott hosszabb ideig élhetnek.

Howard Hu a BBC-nek nyilatkozva a műsorvezető Laura Kuenssbergnek elmondta, hogy az Oriont szállító Artemis rakéta szerdai startja “történelmi nap volt az emberes űrrepülés számára”.

Az Orion jelenleg mintegy 134 ezer kilométerre van a Holdtól. A 100 méter magas Artemis rakéta a Kennedy Űrközpontból indult a NASA küldetésének részeként, hogy űrhajósokat vigyen vissza a Föld műholdjára.

A rakéta tetején az Orion űrhajó csücsül, amely ezen az első küldetésen nem rendelkezik legénységgel, de egy “bábuval” van felszerelve, amely a repülés emberi testre gyakorolt hatásait regisztrálja.

A szerdai repülés két korábbi, augusztusi és szeptemberi indítási kísérletet követett, amelyeket a visszaszámlálás során technikai problémák miatt megszakítottak.

“Ez az első lépés a hosszú távú űrkutatás felé, nemcsak az Egyesült Államok, hanem a világ számára is” – jelentette ki Hu, majd hozzátette: “És azt hiszem, ez egy történelmi nap a NASA számára, de történelmi nap mindazok számára is, akik szeretik az emberes űrrepülést és a mélyűrkutatást”. “

“Úgy értem, visszamegyünk a Holdra, egy fenntartható programon dolgozunk, és ez az a jármű, amely azokat az embereket szállítja majd, akik a Holdra fognak szállítani minket.”

Hu szerint, ha a mostani Artemis repülés sikeres, a következő utazásra már ember is fog csatlakozni, a harmadik pedig olyan lesz, ahol az űrhajósok ténylegesen leszállhatnak majd a Holdra.

A jelenlegi küldetés jól halad – mondta a BBC-nek -, minden rendszer működik, és a missziós csapat hétfőn délben készül az Orion hajtóműveinek következő beindítására (az úgynevezett égésre), hogy az űrhajó távoli Hold körüli pályára álljon.

Hu elismerte, hogy a küldetést a Földről figyelni nem volt más, mint aggódó szülőnek lenni, de azt mondta, hogy az Orionról visszatérő képek és videók láttán “tényleg izgalmat és azt az érzést adja, hogy “hűha, visszatérünk a Holdra”.