A Német Kalózpárt szerint Ursula von der Leyen a vállalatok kezébe adná az EU AI-politikáját

Az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek egy újabb problémával kell megküzdenie, amelyet állítólag nem képes megfelelően megérteni: a digitális korszakkal.

A bizottság elnökét Patrick Breyer, az Európai Parlament képviselője illette éles bírálattal, amiért nem képes átlátni a digitális cenzúrában rejlő veszélyeket az európai polgárokra nézve. A Német Kalózpárt frakciójának tagja azt követően fejtette ki véleményét, hogy Von der Leyen a hét közepén „Az Európai Unió helyzete” címmel tartott beszédet a parlament képviselői előtt.

Ebben a felszólalásban egyszerre dicsérte az EU cenzúráról szóló, már elfogadott törvényjavaslatait (Digitális szolgáltatásokról szóló törvény, Digitális piacokról szóló törvény), és véleményezte azt a készülő uniós jogszabályt, amely a mesterséges intelligencia kérdésköreivel hivatott foglalkozni.

Az „AI-törvény”-ként hivatkozott javaslat tekintetében Von der Leyen szerint egy olyan „szakértői csoportot” kellene létrehozni, amely érdemben foglalkozik az AI potenciális veszélyeivel.

Breyer szerint Von der Leyennek igencsak sok írható a számlájára. Szerinte, miközben a bizottság elnöke „kritikátlanul éljenzi a digitalizációt, az ipar profitérdekei miatt elégetné az adatainkat, és egyszerűen nem sikerült megértenie a digitális korszakot.”

Mint mondja, ezek az „etikátlan, […] az EU állampolgárainak alapvetői jogait lábbal tipró jogalkotási javaslatokban nyilvánultak meg.”

Komoly hangvételű kritikájában Breyer úgy fogalmaz, a Digitális szolgáltatásokról szóló törvény révén Von der Leyen (pontosabban az az intézmény, amelynek a vezetője” „áldását adta a technológiai ipar megfigyelési kapitalizmusára.”

„Az a tény, hogy most ezen vállalatok képviselőit akarja bevonni Európa (EU) jövőjének alakításába a mesterséges intelligencia területén, jól beleillik ebbe a képbe” – jelentette ki Breyer, majd figyelmeztetett: „Az AI-törvénnyel kapcsolatos javaslatával meg akarja nyitni az utat a nyilvánosság tömeges biometrikus megfigyelése előtt.”

További megjegyzéseiben Von der Leyen múltját kritizálta, többek között azokat a szöveges üzenetváltásokat, amelyeket a Pfizer vezérigazgatójával folytatott több milliárd dolláros üzletekről, és amelyeket a hatályos törvények ellenére a mai napig nem szándékozott nyilvánosságra hozni.

Kapcsolódó cikkünk: Fejétől bűzlik a hal: az EU vezetősége úszik a korrupciós botrányokban

Breyer pártja mindezek kapcsán azt akarja, hogy Von der Leyen távozzon a posztjáról, amilyen gyorsan csak lehet.