Ha ezt a szót látod online, azonnal lépj ki a chatből

Internetes nyomozók egy csoportja felfedezett egy kódszót, amelyet állítólag nigériai csalók használnak, amikor a gyanútlan áldozatok pénzét próbálják kicsalni az interneten.

A Reddit tele van információkkal az „alaye” kifejezésről és arról, hogy a yoruba nyelvben ez nagyjából azt jelenti, hogy „helyi fiú” vagy „gengszter”. Az internetes csevegőszobákban a profi nigériai csalók más szélhámosok azonosítására használják ezt a kifejezést. Ha kiderül, hogy maguk is egy csalóval beszélgetnek, gyorsan tovább lépnek egy gyanútlanhoz.

A nigériai csalók egyfajta kódszóként használják, hogy megállapítsák, ha valaki, akivel beszélgetnek, szintén csaló-e, hogy ne vesztegessék az idejüket.

– írta egy férfi a „ProLifeTips” alatt a Redditen.

„Ha valaki, akivel online beszélgetsz, bármikor megemlíti az alaye kifejezést, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy csaló. Viszont az valószínű, hogy az illető nigériai. Így ha a profilképe nem felel meg ennek, akkor az lehet egy red flag. A szakértők azt javasolják, hogy a szóra magad is válaszolj „alaye”-vel, hogy becsapd a csalót. És higgye azt, hogy már tudod, mire készülnek. Nem fognak tovább zaklatni, ha visszaszólsz, és ha így tesznek, tudni fogod, hogy elkerültél egy potenciális átverést” – mondta egy CryptoCurrency nevű felhasználó.

 

 

A fenti példák is azt mutatják, hogy az „alaye” kifejezés milyen zökkenőmentesen illeszkedik a beszélgetésbe. Néha egy barát állítólagos neve, máskor a lakóhelye. De minden alkalommal azon dolgoznak, hogy elnyerjék a bizalmadat és felfedjék a gyenge pontjaidat.

„Az alaye hasonló ahhoz, mintha megemelnéd a kalapodat egy csalótársad előtt. De ha hozzáteszik, hogy „Mi”, az szó szerint az illető tulajdonjogát jelenti” – írta egy férfi az interneten. Érdemes megjegyezni azt is, hogy ha az “Ma4” szót adják hozzá, az azt jelenti, hogy veszélyben vannak és/vagy akaratuk ellenére tartják őket fogva.