Nigéria elutasítja a Binance vezérigazgatójának megvesztegetési vádját

A nigériai hatóságok szerdán visszautasították a Binance vezérigazgatójának állításait, amelyek szerint nigériai tisztviselők megvesztegetést kértek a vállalattól. A hatóságok szerint ezek az állítások csupán elterelő manőverek és zsarolási kísérletek, melyek célja, hogy aláássák a cég ellen folyamatban lévő büntetőeljárásokat.

Az előzmények

A Binance komoly adócsalási és pénzmosási vádakkal néz szembe Nigériában, ahol két vezetőjét, Tigran Gambaryant és Nadeem Anjarwallát vádolják. Az Abuja-i Szövetségi Legfelsőbb Bíróságon benyújtott vádirat szerint a vállalat elmulasztotta az általános forgalmi és társasági adó befizetését, nem nyújtott be adóbevallásokat, és segített ügyfeleinek az adóelkerülésben.

A Gazdasági és Pénzügyi Bűnözés Elleni Bizottság (EFCC) jelenleg őrizetben tartja Gambaryant, míg Anjarwalla állítólag elhagyta az országot. Ezenfelül, a nigériai kormány szerint a Binance nem regisztrálta magát a FIRS-nél (Federal Inland Revenue Service), ami további adóügyi jogsértéseket eredményezett.

A FIRS törvénye szerint minden nagyobb üzleti tevékenységet folytató vállalatnak kötelessége társasági adót, valamint áfát beszednie és azt befizetnie. A vádirat részletezi a Binance által elkövetett jogsértéseket, beleértve az áfás számlák kiállításának elmulasztását, amely miatt nem került sor adófizetésre.

A megvesztegetési vád

Richard Teng vezérigazgató blogbejegyzésében nevesítetlen nigériai tisztviselőket vádolt meg azzal, hogy 150 millió dollár értékű kriptovalutával történő megvesztegetést követeltek az ellenük folyó nyomozások leállításáért. Rabiu Ibrahim, Nigéria Információs Minisztériumának szóvivője szerint a vádak „mindent nélkülöznek, ami alátámasztaná őket.” Ibrahim szerint a Binance igyekszik aláásni az ország jogi eljárásait, és az egész csak egy elterelő manőver és zsarolási kísérlet.

A Binance válasza

A Binance nem reagált azonnal, de keddi nyilatkozatában bírálta Nigériát amiatt, hogy veszélyes precedenst teremtett a kriptovaluta-ipar elleni fellépésekkel. A cég vezetőit először tárgyalásokra hívták, majd ezek után őrizetbe vették. Ez a lépés része annak a szélesebb kormányzati kampánynak, amely a kriptovaluta-tevékenységek szabályozását és korlátozását célozza.

A Binance, reagálva a helyzetre és a nigériai pénzügyi piaci környezetre, március elején bejelentette, hogy leállítja minden tranzakcióját és kereskedését, amely naira használatával történik.