A Pfizer szakértőket fizetett azért, hogy lejárassák az AstraZenecát

A Pfizert azzal vádolják, hogy az AstraZeneca oltással kapcsolatban lefizetett szakértőket alkalmazott. A brit Channel 4 dokumentumfilmjében azt állítja, hogy a gyógyszeróriás fizetett azért, hogy a rivális brit vakcinát eltakarítsa az útból.

A Pfizert azzal vádolják, hogy szakértőket fizetett azért, hogy lejárassák a rivális AstraZeneca által készített koronavírus elleni vakcinát. Állítólag a cég előadást finanszírozott, amelyben az előadók azt állították, hogy az AstraZeneca oltása rákot okozhat, és nem biztonságos bizonyos betegségekkel küzdők számára. Az előadásra egy tavalyi kanadai oktatási szemináriumon került sor, de nem világos, hogy hány ilyet is tartottak valójában.

A súlyos állításokat a Channel 4 Dispatches péntek este mutatta be a Vaccine Wars: The Truth About Pfizer dokumentumfilmben.

A Pfizer hevesen tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint alá akarta ásni az AstraZeneca vakcináját, és azt állította, hogy az előadásokat tévesen tulajdonították az amerikai gyógyszeripari óriásnak, mivel azokat egy harmadik fél szervezte.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a Pfizer oltóanyagának gyártási költsége mindössze 89 cent. Mivel a Pfizer állítólag 26 eurót számol fel az Egyesült Királyság kormányának egy adagért, ez közel 3000 százalékos felárat jelent a gyártási árhoz képest.

A Pfizer szerint a 89 centes becslés durván pontatlan, és nem veszi figyelembe a klinikai vizsgálatokat, a kutatást és a globális forgalmazást. Az előadásokat a jelek szerint az év elején tartották Kanadában egészségügyi szakembereknek a Pfizer vakcina által használt technológiáról. A prezentáció alatt állítólag számos félretájékoztató diát bemutattak, amelyekben többek között azt állították, hogy az AstraZeneca oltóanyag beépülhet a beoltott személy genetikai kódjába, és daganatot okozhat.

Sir Andrew Pollard professzor, az AstraZeneca oltóanyagát kifejlesztő oxfordi vakcinacsoport igazgatója elutasította az állításokat, és figyelmeztetett az oltóanyaggal kapcsolatos téves információk terjesztésének veszélyeire.

“A félretájékoztatásnak óriási a kockázata, mert bármi, ami miatt az emberek haboznak az oltástól, az életüket kockáztatja” – mondta. “Alááshatja és befolyásolhatja az emberek saját egészségükkel kapcsolatos döntéseit, de bizonytalanságot okozhat a döntéshozók számára is.”

A Pfizer szóvivője erre reagálva a következőket mondta: “Visszautasítunk minden olyan állítást, hogy a Pfizer mások tudományos erőfeszítéseinek aláásására törekedett volna. A mi prioritásunk mindig is az volt, hogy a lehető leggyorsabban eljuttassuk a jó minőségű, jól tolerálható és hatékony vakcinákat a betegekhez szerte a világon, és segítsünk véget vetni ennek a halálos járványnak”.

A szóvivő elmondta, hogy a Pfizer egy független tudományos bizottsággal rendelkező ügynökségnek biztosított forrásokat, hogy a vállalat vakcinákról szóló oktatási programot hozzon létre Kanadában, miután a cég oltását az országban jóváhagyták. A Pfizer ezt a kanadai egészségügyi szakemberek kérését követően tette.

Az Egyesült Királyságban és Európában is a Pfizer áll az élen a megrendelt oltóanyagok számát illetően, miután az AstraZeneca oltóanyagát nagyon ritka véralvadási mellékhatással hozták összefüggésbe, és úgy találták, hogy emlékeztető oltásként is kevésbé hatékony.

Az EU vakcináinak több mint kétharmadát a Pfizer szállította. A  Pfizer részvényesei 4,5 milliárd eurót nyereséget zsebeltek be az omikron variáns által kirobbant oltóanyag-őrületben. A gyógyszeripari óriáscég részvényei a november 30-ig tartó hét napban 7,4 százalékkal emelkedtek, miután Dél-Afrika november 24-én figyelmeztette a világot a mutáns törzsre.