A Phoenix Wallet eltávolításra kerül az amerikai appáruházakból – a Samourai-ügy megtette a hatását

Egy letétkezelő nélküli Bitcoin Lightning tárca, a Phoenix Wallet bejelentette, hogy május 3-án eltávolítja alkalmazását az amerikai appáruházakból, és arra biztatja a felhasználóit, hogy ürítsék ki tárcáikat.

Úgy tűnik, hogy ezt a döntést az ACINQ – a Phoenix Wallet mögött álló cég – hozta meg. A cég azt írja az X-en, hogy „az amerikai hatóságok legutóbbi bejelentései kétséget vetnek arra vonatkozóan, hogy a saját kezelésű pénztárca-szolgáltatókat, a Lightning szolgáltatásokat nyújtókat vagy akár a Lightning csomópontokat pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak tekinthetik-e, és ennek megfelelően szabályozhatják őket.”

Az eltávolítás dátumának közeledtével a Phoenix Wallet arra kéri az egyesült államokbeli felhasználóit, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket eszközeik biztonsága érdekében. A cég közleménye nem részletezte, hogy a felhasználók átvihetik-e vagyonukat egy másik platformra, vagy mindenképpen fel kell számolniuk részesedéseiket.

A cég oldaláról még annyi derül ki, hogy ha az ACINQ (vagy akár az egész Lightning Network) valamilyen oknál fogva egyik napról a másikra teljesen eltűnne, a felhasználók pénze továbbra is biztonságban lesz, viszont nem fognak tudni fizetni. Ebben az esetben kényszeríteni kell a csatornák bezárását. A csatornák kényszerzárása viszont egy vészhelyzeti mechanizmus, amely csak végső esetben használható. Maga az eljárás napokig is eltarthat, ráadásul magas díjak vonatkoznak rá, ezért mindenképpen kerülendő.

Ez állhat a kivonulás hátterében

A Phoenix Wallet döntése, hogy kivonul az amerikai piacról, kérdéseket és aggodalmakat vetett fel a felhasználók körében. A cég egyelőre nem adott részletes magyarázatot a lépésre, így most még csak találgatni lehet a mögöttes okokat. Az viszont tény, hogy nemrégiben a Samourai bitcoin-tárca alapítóit vád alá helyezték New York déli kerületében azzal az indokkal, hogy tevékenységükkel törvénytelen tranzakciókat segítettek elő, beleértve a pénzmosást is.

Ezt követte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) figyelmeztetése, amelyben tájékoztatta a felhasználókat, hogy akcióba lendült számos bejegyzetlen kriptocég ellen, amelyeket pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak vél, és közölte, hogy ennek kapcsán „pénzügyi zavarokra” lehet számítani.

Ezek a mostani intézkedések persze egyáltalán nem meglepők, ha szemügyre vesszük az amerikai hatóságok vezényletével zajló boszorkányüldözés eddigi mérföldköveit. Kérdés, hogy ki lesz a következő áldozat?