A Reddit leállítja kriptós programját a magas gas díjak miatt

Tim Rathschmidt, a Reddit vevői és termék komunikációért felelős igazgatója szerint a Reddit népszerű, blokklánc alapú jutalmazási rendszere, a Community Points rövidesen leállításra kerül. A döntés hátterében a program skálázási nehézségei mellett a folyamatosan változó és szigorodó szabályozó környezet áll. A döntés egyébként rámutat azokra a nehézségekre, amelyekkel a “normál” cégek kénytelenek szembesülni, amikor kriptós megoldásokat akarnak integrálni.

A Reddit döntése mögött komoly próbálkozások állnak

A 2020-ban indult Community Points (Közösségi Pontok) rendszere kiválasztott subredditeken belüli aktivitást jutalmazott. Amint egyszer kiosztásra kerültek a Reddit Vaultjába egy felhasználónak, onnan már nem voltak visszavonhatóak. Aztán a gyűjtött pontokat exkluzív dolgokra lehetett elkölteni, mint jelvények, egyedi animált emojik vagy éppen tagság. De ami még ennél is többet ért, hogy a felhasználók neve mellett látszottak is a pontszámok, így mutatva meg, kik is a legjelentősebb és legaktívabb hozzájárulók. Viszont már az elején felmerültek skálázási problémák. Az Ethereumhoz kötött megoldásnál a nagy tranzakciós díjak mellett a teljesítményproblémákkal is meg kellett küzdenie a Redditnek.

2022-ben ugyan átvitték az Arbitrum Novára a megoldást, ahol már jobb skálázhatóság volt elérhető, de ez sem segített. Rathschmidt szerint úgy látják, hogy minden erőfeszítésük ellenére már nincs értelme tovább küzdeni. Főleg, hogy a szabályozói szigorítások is nehezítették a terveiket. De nem ez az első jutalmazási rendszer, amit leállított a közösségi platform. Például azt a rendszert is le kellett állítani, amelyben támogatni lehetett másokat. Helyette lépett be a Contributor program, ahol Reddit aranyat és karmát lehet valódi pénzre váltani. A bejelentés eredményeként a Reddit tokenjei, a MOON és a BRICK is komoly visszaesést tapasztalt árfolyamában. Az r/Cryptocurrency csatornához kötődő MOON értéke közel 90%-ot esett, de a BRICK is elveszítette értékének több, mint felét.