A régi Windowsos számítógépeket illegális kriptobányászatra használhatják

A régi Windowst használó számítógépeken lévő bug segítségével, a hackerek már távolról felhasználhatják a PC-ket kriptovaluta bányászatára. A világon több, mint 700 ezer számítógépet fenyeget annak a veszélye, hogy a tulajdonosok tudta nélkül bitcoin bányászatra használják fel azokat. A legfrissebb jelentések szerint a Windows 7 vagy az annál régebbi rendszert használók vannak a legnagyobb veszélyben.

A régi Windowsos felhasználók kizsákmányolása

A legfrissebb jelentés szerint kifejezetten sebezhetőek a régebbi Windows operációs rendszerek. A veszély az évek során egyre nagyobbra nőtt, hiszen a hackerek folyamatosan képzik magukat. Jelenleg számos, összetett módszer létezik már, melynek segítségével egy távol lévő felhasználói számítógépre is lehetséges kriptovaluta bányászatára használható szoftvert telepíteni.

A BlueKeep idén májusban hívta fel a figyelmet a régi Windows-ok sebezhetőségére. A biztonsági rés lehetővé teszi a hackerek számára, hogy a Microsoft Távoli asztali protokollja segítségével kártékony kódokat juttassanak a felhasználói számítógépre. Miután a kriptovaluta bányász szkript csatlakozott a számítógép rendszeréhez, már indulhat is az érme bányászat a távoli felhasználó számára.

Nemrég a Microsoft egy biztonsági frissítést adott ki, amely megoldja a problémát. Ugyanakkor a régebbi Windowst használók, akik már nem tudják letölteni a frissítéseket, nem tudnak ellene védekezni. Jelenleg a hackerek több, mint 700 000 PC-t használhatnak kriptovaluták bányászatára. Azt még nem tudni, hogy pontosan hány számítógépen folytatnak illegális tevékenységet.

De ez az egyetlen bug?

Nyilvánvaló, hogy lehet több száz más Windows hiba, amely a felhasználók biztonságát kockáztatja. A múltban a számítógépes szakemberek sok ilyen hibát fedeztek fel és javítottak ki. A jelentések szerint a hackerek olyan szoftvert használnak, amelyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy megtalálja az ehhez hasonló biztonsági réseket a számítógépeken. Miután az áldozat gépét beazonosították, már telepíthetik is a rosszindulatú kódokat.

Sok olyan szoftver létezik, amelyet a számítógép víruskeresője nem észlel, így óriási károkat okozhat. A hackerek körében továbbra is a hitelkártya adatok ellopása az elsődleges bűncselekmény, melyet keyloggerek és képernyőtükröző kódok telepítésének segítségével szereznek meg. Bizonyos esetekben a hackerek átveszik a számítógép feletti irányítást és kriptovalutát követelnek az áldozattól, ha az visszaszeretné kapni a gépét.

A számítógépes szakértők szerint a legtöbb felhasználó figyelmen kívül hagyja a létfontosságú rendszer frissítéseket, ami nagy kockázatot jelent. Időközben a kriptovaluta bányászat vált a hackerek legjövedelmezőbb tevékenységévé. A nukleáris létesítmények, az egészségügyi ellátó intézetek, a közlekedési és a kommunikációs infrastruktúrák továbbra is ki vannak téve az ilyen támadásoknak.

Az a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, ha a felhasználók minél hamarabb telepítik a Windows legújabb verzióját, melyhez elérhetőek a biztonsági frissítések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük