A rendőrség 34 kriptotárcát blokkol a kanadai miniszterelnök kérésére

Egy kanadai hírportál megszerezte Trudeau szövetségi rendőrség részére küldött parancsát, amelyben a kanadai miniszterelnök azt követeli, hogy minden FINTRAC által szabályozott kanadai cég függessze fel a tranzakciókat 34 kriptotárca vonatkozásában.

A tárcák állítólag kapcsolatban állnak az ottawai Szabadságkonvojjal. A Counter Signal megerősítette, hogy legalább egy tárca, amely több mint 1 millió dollár értékű bitcoint tartalmazott, a HonkHonkHodl kampány része volt, amely a kamionosok kriptopénzzel történő támogatását tűzte ki célul.

Az, hogy ez az utasítás megakadályozza-e a pénzeszközökhöz való hozzáférést, egyelőre nem világos.

Úgy tudni, hogy Trudeau rendkívüli parancsa legalább 25 bitcoint érint, ami nagyjából 1,4 millió dollár.

“Az Ontario Tartományi Rendőrség és a Kanadai Királyi Lovasrendőrség jelenleg a sürgősségi intézkedésekről szóló törvény hatálya alá tartozó illegális cselekményekkel kapcsolatban gyűjtött kriptopénz-adományok ügyében nyomoz” – kezdődik az RCMP (Royal Canadian Mounted Police) rendelete.

“A sürgősségi gazdasági intézkedésekről szóló rendelet értelmében, a sürgősségi intézkedésekről szóló törvény 19. szakaszának (1) bekezdése alapján kötelesek vagyunk megszüntetni az alábbi kriptovaluta-cím(ek)re vonatkozó tranzakciók elősegítését.”

Trudeau tisztjei 29 bitcoin tárcacímet, 2 ethereum címet, valamint egy cardano, egy monero és egy litecoin címet soroltak fel. A tárcákon különböző összegek vannak, de valamelyik eléri az 1,1 millió dollárt.

“Bármilyen információt az ezen cím(ek)re érkező tranzakcióról vagy tervezett tranzakcióról azonnal közölni kell a Kanadai Királyi Lovasrendőrség parancsnokával a [email protected] címen” – hivatkozott az RCMP.

Bár a rendőrség mindenáron be akar fagyasztani minden, a Szabadságkonvojhoz kapcsolódó pénzeszközt, minden valószínűség szerint a kriptovaluták blokkolása messze túlmutat a kanadai kormány hatáskörén és képességén.

Feltételezve, hogy az eszközöket egy szabályozott kanadai kriptopénzváltón kívül tárolták, az eszközöket könnyen szétoszthatják egy ún. mixer szolgáltatás segítségével, amellyel gyakorlatilag lehetetlenné válik a kriptovaluták útjának nyomon követése a bűnüldöző szervek számára.

További kapcsolódó cikkeink: