Egy befektetési stratéga súlyos összeomlásra figyelmeztet

A félelem mindig egy kifejezetten jó eszköz a lakosság kontrollálására, ezt napjainkban is láthatjuk és a történelemben is elég sokszor láthattuk. Gazdasági területen sincs ez másként, időről-időre felbukkan egy elemzés, ami súlyos problémákat, összeomlást jósol. Most a B. Riley Wealth Management nevet viselő vagyonkezelő vezető befektetési stratégája, Paul Dietrich kongatta meg a vészharangot.

Ő úgy látja, hogy egy olyan visszaesés jön most a részvénypiacon, ami a 2000-es évek elején és 2008-ban tapasztaltakat messze meghaladó mértékű lesz. De potenciálisan a Wall Street által az elmúlt évszázadban látott legrosszabb visszaesés lehet.

Mi áll a befektetési stratéga részvénypiaci jóslatának hátterében?

Dietrich legutóbbi elmélkedésében azzal érvelt, hogy a piac jelenleg egy buborékban van, amelyet a spekuláció és a néhány technológiai vállalat, köztük az Nvidia és a Microsoft körüli izgalom táplál, nem pedig a szilárd fundamentumok, például a vállalati nyereség növekedése. A túlárazás bizonyítékaként rámutatott a történelmileg magas értékelésekre. Beleértve az S&P 500 ár-nyereség arányát és az inflációval korrigált Shiller PE arányt. Hozzátette, hogy az alacsony osztalékhozam arra utal, hogy a hosszú távú befektetések helyett a rövid távú nyereségre összpontosít mindenki. A stratéga a mesterséges intelligenciát övező jelenlegi befektetői lelkesedést az 1990-es évek végi dot-com buborékhoz hasonlította és félelmét fejezte ki egy hasonló összeomlás miatt.

Kiemelte a “Buffett-indikátor”, a Warren Buffett által kedvelt, egy ország teljes tőzsdei kapitalizációja és GDP-je közötti arányt mérő mérő mutató legutóbbi emelkedését. Ez arra utal, hogy a részvények veszélyes területhez közelednek. Mivel 188%-on áll a mutató, közel a 200%-os határhoz, ahol Buffett szerint részvényeket vásárolni már “játék a tűzzel”. Ezen túlmenően Dietrich aggodalmát fejezte ki az amerikai gazdaság alapvető állapotával kapcsolatban is. Szerinte az évek óta fennálló alacsony kamatlábak és a magas kormányzati kiadások csak késleltették a visszaesést, nem pedig megakadályozták azt. A stratéga azt jósolja, hogy az amerikai jegybank kénytelen lesz magasan tartani a kamatokat az infláció leküzdése érdekében. A kormánynak pedig adóemelésre lesz szüksége, hogy kezelje a hiányt. Ezek a tényezők egy esetleges lassulással együtt recessziót válthatnak ki.

Míg egy tipikus recesszió esetén az S&P 500 körülbelül 36%-kal esne vissza, Dietrich ennél meredekebb, akár 48%-os visszaesésre figyelmeztetett. Az index akár 2800 pont körüli értékre is csökkenhet, és Covid-19 világjárvány kezdete óta nem látott szintre esne vissza. A stratéga szerint más intézményi befektetők is recesszióra készülnek. És rámutatott, hogy az arany tavalyi 20%-os, új rekordmagasságra történő emelkedése annak köszönhető, hogy a cégek komoly részvénypiaci összeomlás jeleit látják a túlértékelt részvénypiac és a lassuló gazdaság miatt.