A Samsung okoseszközeivel a blokkláncok beköltöznek otthonainkba

Talán kevesek ingerküszöbét éri el egy ilyen hír, de a blokklánc technológia szempontjából kifejezetten érdekes bejelentést tett október 13-án a Samsung. A dél-koreai elektronikai óriás ugyanis bejelentette, hogy elkezdik egy privát blokklánc stílusú biztonsági rendszer implementációját, bevezetését az okoseszközeikre.

Mit tud a Samsung Knox Matrix rendszere?

A Knox Matrix nevet viselő rendszer célja, hogy javítsa a biztonsági feltételeket egy olyan környezetben, amelyben több okoseszköz kapcsolódik. Ezen eszközök pedig egymás aktivitását is figyelik egy úgynevezett “többrétegű közös monitorozási” rendszerben. Sokkal többet amúgy nem tudni még az új rendszerről, amely a Samsung jelenleg meglévő biztonsági stratégiája felülvizsgálatának eredményeként kerül majd bevezetésre. A cél már az előbb említett többrégetű monitorozásból is kiderül. Az egymáshoz kapcsolt eszközök még nehezebben legyenek feltörhetőek. Így például az okostelefonnal vezérelt TV-k vagy légkondicionálók kevésbé legyenek kitéve támadási lehetőségeknek.

A bejelentkezés is jóval egyszerűbb lesz majd a Knox Matrix segítségével. Hiszen egy bejelentkezés meg fogja tenni ugyanezt a hálózatban lévő összes eszköz esetén. Viszont ez nem jelenti azt, hogy innentől szabad a gazda, mert papíron az új rendszer nem fogja a kritikus információk hozzáférését elérhetővé tenni a különböző eszközök számára. A bejelentés szerint az Android, Tizen és más operációs rendszereket használó Samsung készülékek esetén a Knox Matrix egy egységes szoftverfejlesztői csomagban érkezik majd. A Samsung egyébként már elég régóta aktív a blokklánc technológia világában. 2019-ben a Samsung Galaxy S10 már tartalmazott egy kriptotárcát is, miközben Bitcoin bányászati chipek gyártását is elkezdte a dél-koreai óriás.