A scammerek is részt vesznek a 2022-es katari futball világbajnokságon

Az idei foci vb-n már az első meccs előtt is feszült volt a hangulat, erre a scammerek is rátettek még egy lapáttal.

A csalók Mekkája a vb

A netes csalók számára a Katarban rendezett futball világbajnokság valóságos kincsesbánya. A rendezvény rengeteg lehetőséget biztosít a scammereknek arra, hogy pénzt, adatokat, vagy akár mindkettőt kicsaljanak az óvatlan áldozataikból. A híres Kaspersky kiberbiztonsági cég nemrég közzétett jelentésében csak az öt leggyakoribb átverésre hívta fel a rajongók figyelmét.

A szokásos trükkök a foci vb-re hangolva

Már a mérkőzések előtt beindult az online csalássorozat. A katari futball világbajnokságra csak online lehetett jegyeket venni, erre a lehetőségre azonnal le is csaptak a scammerek is. A csalók hamis jegyeket kínáltak fel csaliként, hogy aztán az áldozatokból a “vásárlás” során adatokat és persze pénzt csaljanak ki. A kiberbiztonsági cég szerint az így megszerzett információkat aztán a dark weben értékesítik a scammerek, de többször előfordult, hogy ők maguk használták fel azokat.

Nem csak “vásárlással”, de nagy értékű nyereményekkel is rengeteg embert vertek át a csalók. A legtöbbször azt állították, hogy a játékosok két jegyet nyerhetnek a vb-re és csupán a tranzakció díját kell kifizetniük. Természetesen a “szerencsés” nyertesek semmit se kaptak és jó esetben csak a pénzük bánta a dolgot.

A scammerek előszeretettel üzemeltetnek kamu szurkolói boltokat is, ahol az adataik megadás után a drukkerek mezek, aláírt labdák és más különlegességek között válogathatnak. Persze a kifizetett termékek közül egy se érkezik meg, ellenben az áldozat adatai könnyen lehet, hogy a dark weben kötnek ki.

Kriptós és NFT átverések

A csalók lépést tartanak a fejlődéssel, ők is megjelentek a kriptók és az NFT-k világában is. Erre ideális terep a futball világbajnokság, hiszen sok drukker rendelkezik kriptotárcával és szívesen vinne haza a vb-vel kapcsolatos digitális “szuvenírt”. A csalók ezért fogadó oldalakat hoztak létre, ahol a jól tippelő rajongók digitális valutát vagy értékes NFT-ket nyerhetnek. Persze mindezt csak azután, hogy megadták a kritpotárcájuk kulcsát.

Kamu utazási irodák

Mivel a futball világbajnokság rengeteg látogatót vonz, ezért a csalók hamis repülőjegyeket is “árulnak” a neten. A jegyek általában jóval olcsóbbak, mint a rendes légitársaságoknál, ezért sok óvatlan látogatót sikerül is bepalizni.

Hogyan szúrhatjuk ki a netes csalásokat?

A Kaspersky jelentése azt is leírta, hogy miként tudjuk kiszűrni a csalók által üzemeltetett oldalakat.

Elsőként mindig olvassuk el magát az URL-t. Már itt is lehetnek furcsaságok illetve elgépelések, amik gyanúra adhatak okot. Fontos, hogy sose kattintsunk le e-mailben küldött linkeket. Inkább egy új ablakban nyissuk meg a bankunk netbankját.

Mindig gondoljuk végig, hogy milyen adatok is kérnek tőlünk. A nagy cégek sose fognak csak úgy a semmiből felkeresni senki és főleg nem kérnek kártyaadatokat és személyes információkat. Általában bármilyen e-mail, amiben fiók adatokat kell jóváhagyni, vagy frissíteni gyanús lehet.

Használjunk megbízható biztonsági rendszereket a gépünkön, ami eleve blokkolja az adathalász oldalakat.

Az adathalász e-mailek sokszor nyelvtanilag pontatlanok és hemzsegnek az elírásoktól.