Rekordmennyiségű ETH-t stakelnek az Ethereumon a Shanghai fork óta

Az Ethereum blokkláncon április 12-én végbement a régóta várt frissítés, a Shanghai avagy Shapella upgrade. Ez volt az a frissítés, ami először tette lehetővé a korábban staking szerződésekben lekötött tokenek kiutalását. Ez volt az utolsó kulcsfontosságú lépés az elmúlt évben végrehajtott proof-of-stake átállás után. Az Ethereum hálózatának natív tokenje, az ether a Shanghai frissítés után komoly árfolyamemelkedést tudott bemutatni. De ez tovatűnt, amikor múlt héten a makrogazdasági aggályok miatt elég komoly eladási hullám söpört végig a piacon.

Mindenki stakelni akar az Ethereumon a Shanghai után

Viszont a Shanghai frissítés után a legnagyobb intézményi szintű staking szolgáltatók, a Bitcoin Suisse, a Figment, a Kiln, a Staked.us és a Stakefish összesen 235330 ethert stakeltek friss adatok szerint. Összességében a Dune Analytics statisztikája szerint közel 600 ezer ethert tettek be a befektetők staking szerződésekbe ebben a periódusban. A beáramlás értéke meghaladta az 1 milliárd dollárt. Ez volt a valaha volt legnagyobb heti beáramlás az ether staking két és fél éves története alatt. A megnövekedett érdeklődés azt is mutatja, hogy a Shanghai frissítés által ismét elérhetővé tett kifizetések az Ethereum proof-of-stake láncáról csökkentették azt a likviditási kockázatot, amelyet a tokenek lekötése jelentett korábban.

A nagy beáramlás másik mozgatórugója az is lehet, hogy a befektetők jelentős része úgy döntött, hogy a korábban megszerzett és most kiutalt jutalmak nagy részét ismét stakelni fogja. A Shanghai frissítés utáni első 8 napban a befektetők összesen 900 ezer ethert vettek ki, mint staking jutalom. Ebben az időszakban pedig a staking befizetések meghaladták a 667 ezer ethert is. Ez 8-szor akkora összeg, mint amit a frissítés előtti 8 napban összesen stakeltek a befektetők. Ha jutalmakat nem vesszük, akkor több pénz jön be a hálózatra, mint amennyi elhagyja. Ezt azért érdemes kiemelni, mert a jutalmakat alapból az Ethereum staking rendszerének logikája miatt sem érdemes a hálózaton tartani. Legalábbis nem az adott validáló node-ban, hanem újabb 32 etherért érdemes újabb node-ot indítani.