A spanyol adóhatóság levelet küldött közel 15 ezer kriptovaluta birtokosnak

Spanyolország egyike azon országoknak, ahol elég kemény álláspontot képviselnek a hatóságok a kriptovilággal szemben. Még márciusban írtunk arról, hogy a biztosítóknak és különféle alapoknak jelenteniük kell, ha befektetnek kriptovalutába. És ez még semmiség volt ahhoz képest, mint amiről a napokban számoltak be a különféle spanyol újságok. A spanyol adóhatóság ugyanis elég egyértelművé tette már korábban is, hogy a kriptovalutákból származó bevételek adókötelesek. És már egyáltalán nem csak nyilatkoztak az ügyben, hanem kiküldtek 14800 levelet olyan spanyol állampolgároknak, akik szerintük nem teljesítették a bevallási kötelezettségüket.

A spanyol adóhatóság tovább folytatja harcát

A levelek meg is érkeztek már az állítólagos kriptovaluta birtokosokhoz, azzal a felszólítással, hogy azonnal pótolják elmaradt jelentési kötelezettségüket a kriptovalutáikról. Ha pedig ezt elmulasztják megtenni, 5000 eurós bírsággal fogják őket sújtani. Ez közel 2 millió forint. A spanyol adóhatóság azt is egyértelművé tette, hogy a kriptovaluták birtokosainak arról nem kell beszámolniuk, hogy milyen kriptovalutát vásárolnak, csak a profittal járó műveletekről kell jelenteniük. És a műveletekbe az is beletartozik, ha esetleg euróra váltották a valutájukat vagy más kriptovalutát vásároltak. De az is, ha éppenséggel vásároltak valamit kriptoért, egy autót, egy házat, akármit.

Semmi ördöngősségre nem kell tehát gondolni. Ha valaki egy korábban szerzett bitcoinját most eladta profittal, akkor a profit után adóznia kell. Sokan azonban kétkedőek az adóhatóság hatékonyságát illetően, hiszen 2020-ban még 66 ezer kriptovaluta birtokost találtak meg ilyen levéllel. Bár előtte 2019-ben 14700 levelet küldtek csak ki, szóval nem nagyon tudni, hogy milyen adatok alapján állítják össze a listájukat. És a spanyol pénzügyminiszter még néhány hónapja úgy nyilatkozott, hogy ez az állampolgárok védelmét szolgálja. Hiszen a kriptovaluták birtokosai nem rendelkeznek a “hagyományos pénzügyi rendszer védelmével”. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen eredményre számítanak, de Európában mindenképpen élen járnak a spanyolok a kriptovaluták ellenőrzés alá vonására indított kezdeményezéseikkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.