A spanyol biztosítóknak jelenteniük kell, ha kriptoba fektetnek

Van egy-két olyan ország, amelyik nagyon gyakran lesz cikkek főszereplője különféle kriptoszabályozási kérdések okán. De a világ minden táján zajlanak ilyen vonatkozású események a megfelelő jogi környezet kialakításáért. Még a héten jelentette be a biztosítók és nyugdíjalapok spanyol felügyelete, hogy mostantól ezeknek a cégeknek jelenteniük kell, ha birtokolnak kriptovalutákat vagy ezekkel bármilyen módon kapcsolatba kerülnek. Ráadásul szokatlan módon a felügyelet nem csak arra kíváncsi, hogy ezen vállalatok birtokolnak-e kriptovalutákat. Hanem arra is, hogy miért fektettek be ilyen eszközökbe. A hatóságok most 15 napos határidőt adtak a biztosítóknak, alapoknak a jelentések elküldésére.

A spanyol biztosítóknak jelezniük kell, ha bármilyen közük van kriptovalutákhoz

Természetesen ennyire azért nem váratlan a dolog, a felügyelet már előzetesen küldött egy levelet ezen cégeknek, hogy mire kell számítaniuk. A spanyol újságok bővebben is részletezték, hogy mit kell a jelentésnek tartalmaznia. Nem csak azt, hogy mennyi és milyen kriptovaluta felett rendelkezik irányítással, de azt is, ha esetleg valamilyen más derivatíva segítségével van köze kriptovalutákhoz. A jelentésnek a 2020-as pénzügyi évet és az idei év első két hónapját kell lefednie, tehát ezeket a tranzakciókat kell kimutatni. A biztosítókért felelős szervezet azt is közölte, hogy amely cégnek van ilyen befektetése, annak a befektetésnek meg kell felelnie a felügyelet által a befektetésekre előírt szabályoknak.

A hírek egy hónappal azután jöttek, hogy maga a spanyol központi bank tett közzé egy iránymutatást. Ebben a kriptovaluták árfolyamának volatilitására figyelmeztet. És ez Spanyolországban nem újdonság, a helyi értékpapírfelügyelet és a központi bank már 3 éve is figyelmeztettek arra, hogy a kriptovaluták csak “spekulatív lufik”. Azóta persze eltelt három év és tömegével fordulnak intézményi befektetők is a kriptovaluták felé. Gondoljunk bele, olyan óriáscégek, mint a MicroStrategy, a Tesla vagy éppen a Square is nagy mennyiségben vesznek bitcoint befektetésként. És ebben annak is szerepe van, hogy a kormányok ész nélkül kezdtek el pénzt nyomtatni a Covid-19 miatt kialakult gazdasági helyzet orvoslására. A spanyol pénzügyi felügyelet viszont úgy látja még mindig, hogy a kriptovilág egy felügyelet nélküli világ, ahol komoly kockázatok vannak. Bár azért az Ibériai-félszigetről vannak jó hírek is, tavaly év végén például tesztkörnyezetet hoztak létre blokklánc-projektekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük