A szélenergia túl drága lett, többek szerint már nem kifizetődő a gyártása

A General Electric (GE) jelentős létszámleépítést tervez amerikai szélerőmű-üzletágában, és átgondolja más piacain is, mivel a szélerőművek a COVID-19 járvány és az orosz-ukrán háború nyomán jelentős kiadásnak bizonyulnak. Az ellátási lánc folyamatos zavara és a szélturbinák magas ára elriasztja a vállalatokat a szélenergiába való befektetéstől, mivel olcsóbb alternatívákat keresnek. Évek óta a nagy kérdés az: mi a drágább? A szél- vagy a napenergia?

A két megújuló energiaforrást többször bírálták már a nem stabil áramellátásuk miatt. Eközben az acél és más alapanyagok ára is kilőtt, ami azt jelenti, hogy a nap- és szélerőművek építése drágább lett, mint azt korábban remélték.

A nap- és szélenergia árai a technológiai újításokkal együtt csökkentek. A globális ellátási láncok zavarai miatt azonban az alkatrészek ára folyamatosan emelkedik.

A hírek szerint a GE az Egyesült Államokban a szárazföldi szélturbinákban dolgozók mintegy 20 százalékát bocsátja el, és a vállalat észak-amerikai, latin-amerikai, közel-keleti és afrikai alkalmazottait is értesítette a változásokról. Az európai és ázsiai szélenergia-piacainak értékelése várhatóan ezután következik. A GE alkalmazottai a múlt héten kaptak egy levelet, amelyben a következőket írták: “Lépéseket teszünk a szárazföldi szélenergia üzletágunk racionalizálására és méretének a piaci realitásokhoz való igazítására, hogy a jövőbeni sikerek érdekében pozícionáljuk magunkat. Ezek nehéz döntések, amelyek nem vetnek rossz fényt munkatársaink elkötelezettségére és kemény munkájára, de szükségesek ahhoz, hogy az üzletág versenyképes legyen és hosszú távon javítsa a jövedelmezőségét”.

Több forrás szerint a GE az üzletág átszervezését és átméretezését tervezi, a gyenge keresletre, a növekvő költségekre és az ellátási lánc késedelmére hivatkozva, mint elsődleges kihívásokra. A GE megerősítette, hogy “racionalizálja” szárazföldi szélerőművi tevékenységét, bár a cég nem nyilatkozott a létszámleépítésekről. Ez a példa rávilágít azokra a kihívásokra, amelyekkel a vállalatoknak szembe kell néznie. A szélenergia növekvő költségeivel küzdenek, miközben azon vannak, hogy a szén-dioxid-kibocsátást globális szinten csökkentsék. A szélturbinagyártóknak pedig, akiknek az elmúlt években megugrott a kereslete, még mindig vért izzadva kell küzdeniük némi profitért.

A nagy cégek is komoly problémákkal küzdenek

Még a szélenergiával foglalkozó nagyvállalatok, mint például a Vestas Wind Systems és a Siemens Gamesa Renewable Energy is megérzik a magas nyersanyag- és logisztikai költségek okozta feszültséget, miközben a legmagasabb turbinák megépítéséért versenyeznek. Ben Backwell, a Global Wind Energy Council kereskedelmi csoport vezérigazgatója kifejtette:

Amit látok, az egy kolosszális piaci kudarc”.

Hozzátette: “A kockázat az, hogy nem vagyunk a nettó nulla [kibocsátás] elérésének útján — a másik kockázat pedig az, hogy az ellátási lánc ahelyett, hogy bővülne, zsugorodik”.

A szélenergiától való esetleges eltávolodásnak komoly következményei lehetnek, mivel a világ vezető megújuló energiaforrása. A szélenergia várhatóan erőteljesen támogatja a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló alternatívákra való áttérést világszerte. Emellett a geopolitikai helyzet is megváltozhat, ha az észak-amerikai és európai energiaipari vállalatok visszafogják a szélenergia finanszírozását, miközben az ázsiai hatalmak, például Kína, növelik a szélerőművekbe történő beruházásaikat.

Az év elején több nyugati turbinagyártó közölte, hogy kevesebb piacon kevesebb projektért versenyeznek, és a nyereségre való törekvés érdekében áremelést, a termékkínálat racionalizálását és a gyártási költségek csökkentését tervezik. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor a megújuló energiával kapcsolatos projektek nagy lehetőségeket rejtenek magukban, mivel a világ a fosszilis tüzelőanyagok szűkösségével és az energiaköltségek emelkedésével néz szembe. A szélturbinagyártók azonban 2022-ben veszteséget szenvedtek el az emelkedő anyagköltségek és a kemény piaci verseny miatt.

A Vestas és a Siemens Gamesa, amelyek együttesen a piac mintegy 70 százalékát uralják Kínán kívül, veszteségekről számoltak be 2022 első negyedévéről.

A két cég az elmúlt évben kétszámjegyű százalékkal emelte árait, és mindkettő visszautasította az alacsonyan fizető projekteket, más irányba terelve az üzletet. A Siemens január és március közötti rendelésállománya 69 százalékkal elmaradt a becslésekhez képest.

Az elmúlt évtizedben, és különösen a COP26-ot követően a szélenergia jövője adottnak tűnt.

Az energetikai vállalatok, a kormányok és a környezetvédők nagy reményeket fűztek a szélenergiához, mivel az egyre nagyobb és jobb lett. A világjárvány és az ukrajnai háború tovagyűrűző hatásai azonban elbizonytalanították ezt a kilátást.