A Szovjetunióra emlékeztető intézkedéseket tervez bevezetni az EU

„Ez a dokumentum a legrémisztőbb dolog, amit valaha láttam. – jelentette ki Matthew Green kriptográfiaprofesszor.A legkifinomultabb tömeges megfigyelési gépezetet terjeszti elő, amelyet Kínán és a Szovjetunión kívül valaha is bevetettek.”

Nos, igen. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve a vállalatok kezébe adta üzeneteink ellenőrzését a „gyermekek szexuális zaklatása elleni küzdelemre” hivatkozva. A javaslat kimondja, hogy a „minden szolgáltató, amely utasítást kap, az ellenőrzésre szakosodott technológiák telepítésével” életbe kell léptesse a törvényt.

A dokumentum részletezi továbbá, hogy a vállalatoknak olyan technológiát kell alkalmazniuk, amely megbízható, hatékony és a lehető legkorszerűbb. Az eszköz emellett legyen „a lehető legkevésbé tolakodó”, és „nem lehet képes a feltétlenül szükséges információkon kívül egyéb adatot kinyerni”.

Hogy mindez mennyire fog megvalósulni, az már a jövő zenéje, a javaslat ugyanakkor mindenképpen aggályokat vet fel az end-to-end encryption (E2EE), avagy a végponttól végpontig terjedő titkosítás jövőjével kapcsolatban. Annyi biztos, hogy amennyiben a jogszabályi követelmények teljesülnek, a rendelet „nem fogja akadályozni” a technikát alkalmazó vállalatok létjogosultságát. Elismerték ugyanis az E2EE fontosságát, és a „felhasználók – köztük a gyermekek – kommunikációjának bizalmas jellegű” garantálását, és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy „a szolgátatóknak minden rendelkezésre álló biztonsági intézkedést meg kell tenniük annak biztosítására, hogy az általuk alkalmazott technológiákat ne használják másra, mint a kijelölt célra”.

Minden más emberi jog mehet a kukába

„A javaslat szerint gyermekeket érintő intézkedések során – akár hatóságok, akár magánintézmények által – kizárólag a gyermekek érdekeit kell elsődlegesen figyelembe venni” – áll a jelentésben. Utólag megjegyezték, hogy a személyes adatok védelmét és a véleménynyilvánításhoz való alapvető jogot „a társadalomban betöltött funkciójuk alapján kell mérlegelni”.

A javaslatot természetesen többen is bírálták, köztük a már említett Matthew Green is, aki konkrétan pálcát tört a „megfigyelési tervezet” felett:

Matthew Green