A tálibok elkezdtek leszámolni a kriptovalutákkal Afganisztánban

Az afgán központi bank még júliusban minősítette illegálisnak a kriptovalutákat. Ahogy ők hivatkoztak rájuk, ezek “csalásra lehetőséget adó digitális pénzeszközök”. Azóta pedig az afgán kormány és a hatóságok megpróbálnak érvényt szerezni a tiltásnak. A Bloomberg hozott le egy rövid hírt arról, hogy a tálibok elkezdték letartóztatni azokat az embereket, akik a tiltás ellenére tovább kereskednek a kriptokkal.

Heratban hajtóvadászat van az afgán kriptosok ellen

A herati rendőrfőnök nyilatkozott is róla, hogy a bank előírásainak megfelelően próbálják megakadályozni a pénzváltókat, magánszemélyeket, üzletembereket a digitális eszközök kereskedelmében, amelyeket általánosságban bitcoin néven ismernek. Ugyanő beszélt arról is, hogy már 13 embert letartóztattak és 20 kriptokkal érintett vállalkozást tiltottak el a működéstől. Herat egyébként Afganisztán 3. legnagyobb városa, itt működik a hat afgán kriptotőzsde közül négy. Afganisztánban a tiltás előtt igen népszerűek voltak a kriptovaluták, különösen a stabilcoinok. Ezek ugyanis segítettek az embereknek abban, hogy biztonságosan tárolják vagyonukat, ráadásul így gond nélkül tudtak pénzt külföldre menekíteni vagy éppen másokhoz eljuttatni nagy távolságokra.

A stabilcoinok azért voltak népszerűek specifikusan, mert ezek között voltak olyanok, amelyek az országban amúgy is népszerű amerikai dollárhoz voltak kötve. Afganisztában már generációk óta nem könnyű az élet. Az 1990-es évektől kezdve folyamatosak az ország elleni szankciók. Legutóbb pedig a Biden-kormány vezetett be ilyeneket a tálibok újbóli hatalomra jutása után. Több mint 7 milliárd dollárnyi tartalékot le is foglaltak az afgán központi bank tartalékaiból is. Nem Afganisztán errefelé az egyetlen ország, amelyik keményen lép fel a kriptokkal szemben. A rubel stabilitásának megőrzése érdekében az oroszoknál is illegálisnak minősítették a kriptos fizetéseket. Kínában pedig már eléggé közismert a kriptovalutákkal szembeni szigorú fellépés.