Afganisztánban az éhezéstől ment meg a kriptovaluta

Afganisztán és népe rendkívül nehéz időket él át. Egy helyi fiatalember, aki kilencfős családjában ő az egyedüli pénzkereső, rájött, mire is jók valójában a kriptovaluták.

Afganisztánban áldatlan állapotok uralkodnak. Az emberek éheznek, nem jutnak egészségügyi ellátáshoz, gyógyszerhez, mióta a tálibok átvették a hatalmat. Egy fiatal srác azonban rájött, hogyan élheti túl a családjával ezt az elképesztően embert próbáló időszakot. Minden egy látomással kezdődött. Egy barátjával pénzt akart keresni blogírással. Kiválasztották azt a témakört, amellyel szívesen foglalkoznának. Mindent megterveztek lépésről lépésre, és már csak az volt hátra, hogy kitalálják, hogyan tudnak online fizetéshez jutni. És meglepetésükre ez az utolsó lépés nem is volt olyan egyszerű, mint gondolták. Valójában lehetetlen.

Afganisztánban a bankok pénzügyi szolgáltatásai brutálisan le vannak korlátozva. Először is, nem támogatják az olyan népszerű online pénzátutalási platformokat, mint a PayPal vagy a Venmo. Nem is fogadnak könnyen ügyfeleket. Ahhoz, hogy bankszámlát nyithasson valaki, rendkívül szigorú kitételeknek kell megfelelnie.

Átutalási megoldások ugyan vannak, tehát létezik a SWIFT és egy helyi Hawala rendszer, de ezek a legtöbb esetben nem működnek. A két srác minél többet tudott meg az online fizetésekről, annál reménytelenebbé vált a helyzetük. De figyelmen kívül hagyva a dolgok pénzügyi oldalát, elkezdték saját online kalandjukat.

A legelső techblogot még 2018-ban indították útra, de pénzt nem tudtak belőle kihozni, tanuláshoz viszont remek volt. Hamarosan körülbelül 700 dollárt kerestek affiliate marketinggel, de nem tudtak a pénzhez hozzáférni, mert ahhoz PayPal-ra volt szükségük. Végül még ez a kis pénz is elveszett.

Megtörtént a csoda

2020-ban aztán megismerkedtek a kriptovalutákkal, ami újra reményt adott nekik.

“2021-re mindketten dolgoztunk néhány kriptopénzzel foglalkozó üzletben, amelyek kriptovalutában fizettek nekünk. Annyi sikertelen online fizetési kísérlet után a kriptó reményt adott. A digitális valuták nélkül nem is lennék itt.”

2021 augusztusában a tálibok teljesen ellenőrzésük alá vonták Afganisztánt, és a legtöbb tranzakciós szolgáltatás, köztük a Western Union, a SWIFT és a Hawala teljesen leállt az országban. Ennek ellenére a legtöbb afgán még mindig azon töpreng, hogyan küldhet vagy fogadhat pénzt más országból, mivel a mintegy 40 millió afgán 57%-a analfabéta.

Sokan elmenekültek az országból, és néhányan még a gyermekeiket is megpróbálták eladni élelemért. A széles körben használt amerikai dollár ára 77 afgániról 125 afgánira emelkedett, és ezzel együtt az élethez szükséges alapvető cikkek ára is megduplázódott. Az egykori 300 000 katonából álló afgán hadsereg teljesen magára maradt, a nőket pedig hazaküldték a kormányzati állásokból.

A kriptovaluta sok mindenre jó

“Apám angol iskoláját, ahol ötéves koromtól kezdve angolul tanultam, bezárták, mert egyeseknek még ennivalója sincs, így az olyan luxuscikkek, mint a nyelvórák, kiesnek. Így jelenleg én vagyok az egyetlen, aki ételt tesz az asztalra a 9 fős családomnak és a két macskámnak, hála a kriptocégeknek, akik digitális valutában fizetnek nekem. Bár a fizetésemet nem tudom kiutalni a bankszámlámra, a kriptót egyszerűen át lehet váltani fiatra.” – mondta a srác. Majd hozzátette:

“Először is, vannak helyi kriptokereskedők kis boltokkal, amelyek elfogadják a kriptovalutákat. Elküldöm nekik a digitális eszközeimet, és ők kifizetik nekem akár dollárban, akár afgániban. Szerencsére a tálibok még nem tiltották be a kriptót. Sok kereskedő bízik abban, hogy a kormány a blokklánc technológiát és a kriptovalutákat használja majd, hogy elkerüljön néhány nemzetközi szankciót.”

Ezek után felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért nem tiltották be a digitális pénzeket a tálibok, mikor még zenélni is tilos. Az iszlámban van a Halal (megengedett) és a Haram (tiltott), ami lehetővé teszi a tálibok számára, hogy döntsenek. Ha egy képzett muszlim tudós jó indokokkal alátámasztva Haramnak nyilvánítja a kriptovalutákat, a tálibok betiltják vagy szigorítják a kriptokereskedelmet. De ha Halalnak nyilvánítják, akkor nem lesz semmi probléma.

Afganisztánnak még rengeteg dologban fejlődni kell, de a legfontosabb az, hogy csökkentsék az írástudatlanságot. Amikor a kriptóról, a DeFi-ről és a blokkláncról beszélünk, a legfontosabb lépés a továbblépéshez az általános műveltség. Az állami egyetemek még mindig zárva vannak, mióta a tálibok átvették a hatalmat. A legtöbb család aggódik a gyermekei jövője miatt.

Afganisztán: A kriptofény

“Nem tudom elfelejteni azt a napot, amikor megláttam a Chainalysis 2021-es kriptoelfogadottsági indexét; Afganisztán a 20. helyen állt a világon. Azt gondoltam, hogy “haver, segítenem kell a kriptovaluták népszerűsítésében a világon mindenkinek, kezdve Afganisztánnal” – jelentette ki a fiú.

“Néhány barátomnak megtanítottam a kriptokereskedelmet, és az egyik barátom kriptoújságíró is, aki kriptovalutákban kapja a fizetését. Alig várjuk, hogy létrehozzunk egy perzsa nyelvű kriptováltót a népünk számára, mivel Afganisztánban nincs kriptovaluta cég. Hiszem, hogy a blokklánc technológia sok jót tehet Afganisztán 2.0 felépítésében.”

Néhány család kap némi pénzt a külföldi rokonaiktól, de kriptovaluták nélkül ez szinte lehetetlen. Heratban, az Afganisztán északnyugati részén található tartományban, hatalmas mértékben nőtt a kriptovaluták használata, mert az embereknek nincs más választásuk. És ne feledjük, a kriptotranzakciók sokkal olcsóbbak és gyorsabbak, mint az olyan szolgáltatások, mint a Western Union.