A Telegram több millió dolláros perrel néz szembe

A Da Vinci Capital magántőke befektetési társaság azt állítja, hogy a Telegram csak az utolsó pillanatban ajánlotta fel a TON kriptoprojektjébe befektetett pénzeszközök visszatérítését, ezért beperelte a vállalatot. 

Az orosz Da Vinci Capital magántőkealap-kezelő pert indított a Telegrammal szemben, a TON projektbe történt többmilliós befektetés miatt, amely projekt végül nem valósult meg. A londoni bíróságon benyújtott kereset szerint a Telegram ugyan felajánlotta a Da Vinci Capital-nak, hogy visszaadja a fektetett pénzeszközöket, de az üzenetküldő cég csak 24 órával a megbeszélt határidő előtt értesítette a befektetési társaságot. A Da Vinci Capital állítása szerint a rövid értesítés megnehezítette a befektetők számára, hogy megalapozott döntést hozzanak.

A SEC-hez benyújtott bejelentés szerint a Da Vinci Capital által kezelt Disruptive Era Fund még 2018-ban kötött megállapodást 72,1 millió dollár értékű GRAM token megvásárlásáról, és legalább 45,4 millió dollárt utalt át a Telegramnak.

Mi is volt a Telegram Open Network?

A korábban Telegram Open Network néven ismert projekt volt a Telegram első kitörése a kriptopénzek piacára. A WeChathez hasonlóan működött volna, és egyesítette volna a digitális fizetéseket az üzenetküldéssel. A Telegram 2018-ban indított ICO-t a GRAM tokenre, és hatalmas összeget, 1,7 milliárd dollárt gyűjtött össze a projekt fejlesztésének támogatására.

A Telegram végül az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nyomására 2019-ben kénytelen volt feladni a terveit, és ígéretet tett arra, hogy visszaadja a pénzt, ha a hálózat nem indul el tavaly április 30-ig. Az érintett befektetőknek két választási lehetőséget kínált: azonnal visszakapják a befektetett pénz 72%-át, vagy kölcsönadják a projektnek a forrásokat, és 2021-ben 110%-ot kapnak vissza.

A második lehetőség azonban az Egyesült Államokon kívüli befektetők számára nem volt elérhető.

A Da Vinci állítása szerint az alap körülbelül 24 órával a határidő lejárta előtt kapta meg a Telegram ajánlatát – mondta az RBC-nek Oleg Jelezko, az alap ügyvezető igazgatója -, így a befektetőknek nem volt lehetőségük a dokumentumok megfelelő elemzésére.

Jelezko megjegyezte, hogy miután a SEC megakadályozta a Telegram kriptoprojektjének elindítását, annak befektetői elég sok ellentmondásos értesítést kaptak a token kibocsátási dátumáról.

“Sok nehéz kommunikációs pillanat volt, és a befektetők számára nagyon nehéz volt meghozni a helyes döntést, hogy visszakérjék-e a pénzt, vagy hitelre váltsák át” – magyarázta Jelezko.

Az RBC forrása azt állította, hogy a kereset benyújtása után a Da Vinci Capital képviselői többször is megpróbálták felvenni a kapcsolatot a Telegrammal egy békés megegyezést keresve, de a Telegram felső vezetői abszurdnak tartották a befektetési társaság állításait, ezért nem mutattak érdeklődést a tárgyalások iránt.