A tengerfenék feltérképezése új lendületet kap a járvány után

Noha a Föld mintegy 70%-át víz borítja, mégis nagyon keveset tudunk arról, hogy mi is zajlik a mélyben.

Hiányos térképek

Az emberiség a kezdetek óta megszállottan dolgozik a környezete feltérképezésén. Mostanra a szárazföldeket már felderítettük, sőt még távoli égitestekről is rendkívül részletes térképekkel rendelkezünk. De mégis hogyan történhetett az, hogy előbb térképeztük fel a Hold felszínét, mint a saját bolygónkon lévő tengereket?

Az utolsó felfedezésre váró terület

A tengerfenék felfedezése régóta foglalkoztatja az emberiséget, mégis csak elenyésző részét térképezték fel idáig. Míg korábban a technológiai fejlettség jelentette a legnagyobb akadályt, az utóbbi pár évben a járvány miatt lassult le vagy állt le teljes egészében a munka.
A járvány lecsengése után azonban az ezzel foglalkozó szervezetek újult erővel folytatták a munkát. Ennek eredményeképp mostanra már a tengerfenék 23.4 %-át feltérképeztük.

Modern felfedezők

Nagyon sok idő telt el azóta, hogy az első ember egy kezdetleges búvárharanggal leereszkedett a tenger fenekére. Ma a tudósok már high-tech kutató tengeralattjárókkal pásztázzák a mélységet.

Több szervezet is dolgozik azon, hogy a tengerfenék minél nagyobb hányadát megismerhessük. A tengerfenék topográfiai feltérképezésén közösen dolgozik a The Nippon Foundation és az UNESCO által működtetett Kormányközi Oceanográfiai Bizottság (IOC-UNESCO). A két szervezet a közösen működtetett GEBCO Seabed 2030 Project-hez folyamatosan keres újabb partnereket.

Nemrég az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézete (NOAA) is csatlakozott a kutatáshoz. Az intézet által biztosított erőforrások nagyban felgyorsítják majd a projektet, melynek többek között az a célja, hogy 2030-ra a világ összes óceánjáról részletes térképek álljanak a rendelkezésünkre. Addig is a már meglévő térképeket is ingyenes böngészhetjük, ha esetleg mélytengeri kiruccanást tervezünk.

A mély titkai

Azt gondolhatnánk, hogy a szárazföldön élve a tengerek és óceánok nem befolyásolják a mindennapi életünket. Ez azonban nem igaz, lévén, hogy egy a teljes bolygónk felszínének 70%-át borító rendszerről van szó. Az óceánok – noha látszólag távolról- biztosítják azt, hogy létezhessen a Földön élet. Ennek a hatalmas víztömegnek köszönhetjük az ivóvizet, a levegőben lévő oxigént jelentős részét, nem is beszélve az általa biztosított táplálékról. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az óceánok határozzák meg bolygónk időjárását, ami viszont mindannyiunkra hatással van.