Szennyvízből ivóvíz: ez vár ránk a közeljövőben

Az elhúzódó szárazság miatt egyre több helyen a szennyvíz megtisztításával akarnak tiszta ivóvizet nyerni.

Fogy a víz

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb kincs az iható minőségű édesvíz. Az egyre súlyosabb aszályok miatt azonban az eddig megbízható források is egyre kevesebb vizet tudnak biztosítani. A talajvizek az elmaradt esőzések miatt egyre jobban megcsappannak, és az idén nyáron már a nagy folyók közül is többen is alig volt némi víz.

Itthon a Tisza-tó kiszáradt északi medencéjében a helyiek spontán bicikli versenyekkel szórakoztatták magukat, de az összes hazai nagy vizünk ijesztően alacsony vízállással vészelte át a nyarat.

Valami bűzlik

Mivel az eddig biztosnak vélt forrásokból már egyre kevesebb vízre számíthatunk, új alternatívák után kellett nézni. Ez pedig nem más, mint a saját szennyvizünk.

Sir James Bevan a brit Környezetvédelmi Ügynökség vezetője szerint a szennyvíz tisztítás kulcsfontosságú lesz az emberiség jövőjében. Mint mondta, csak így biztosíthatunk majd elég megbízható minőségű ivóvizet. Ez ugyan sokaknak nem tetszik, hiszen ki akarná a saját szennyvizét meginni, de Bevan szerint nem lehetünk finnyásak.

Modern technológiák

A szakértő hozzátette, hogy mára már a legújabb szennyvíz tisztítási technológiáknak köszönhetően teljesen tiszta ivóvizet tudnak visszanyerni a csatornákból. Eddig a szennyvíz kezelése kimerült annyiban, hogy a természetes vizekbe vissza lehessen engedni anélkül, hogy azokat károsítanák. Persze ez korántsem jelentette azt, hogy a kezelt víz ivóvíz minőségű lett volna, ám a modern technológiáknak hála már ez is megoldható. A már meglévő szennyvíz telepek fejlesztésével és kibővítésével megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet tudnak majd biztosítani a lakosságnak.

A jövő már itt van

Egyre több helyen ez már nem is annyira a távoli jövő. Szingapúrban a helyi vezetőség egy újrahasznosított ivóvízből készült sört dobott piacra, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a vízellátás biztonságának egyre romló helyzetére.

Az Egyesült Államokban több államban is rendkívül komoly gondokat okozott az idei szárazság. Az egyébként is száraz területen elterülő Dél-Kaliforniában pedig már fontolgatják, hogy teljes egészében szennyvízből nyerjenek újra tiszta ivóvizet. A megvalósítással azonban még várni kell, mivel az Állami Vízgazdálkodási Intézet csak idén év végére készül majd el az erre vonatkozó szabályozással.

Várhatóan Los Angeles városa az elsők között lesz, akik 100%-ban újrahasznosítják majd a szennyvizet. A város polgármestere, Eric Garcetti, ígéretet tett arra, hogy 2035-re megvalósul ez a terv.