A tervek szerint forkolják a LUNA hálózatát és létrejön a Terra Classic

Múlt héten hatalmas csapást szenvedtek el a stabilcoinok és egyáltalán az egész kriptopiac, amikor az UST és a LUNA is összeomlott. Elég sokat cikkeztünk ennek okairól, hatásairól és a jövőben várható lépésekről és most itt egy újabb ötlet. A Terra Hálózat alapítója, Do Kwon tett közzé egy “Terra Ökoszisztéma Újraélesztési Terv 2” nevet viselő dokumentumot. Nem lesz könnyű dolga az újjáélesztéssel, hiszen az UST stabilcoin múlt héten elszakadt a dollártól. A LUNA irányítási token ára pedig 100 dolláros árfolyamról nagyjából a nullára zuhant vissza.

A terv szerint két blokkláncon folytatná a Terra projekt

Az újraélesztésre tett első javaslatot a felhasználók elég egyöntetűen elutasították, hiszen Kwon hagyni akarta volna az UST stabilcoint. A mostani javaslat szerint kettéválna a blokklánc és megmaradna a régi lánc is, Terra Classic néven, a tokenje pedig a LUNA Classic lenne. Az új láncon pedig 1 milliárd LUNA tokent airdroppolnának fejlesztőknek, UST birtokosoknak és mindenkinek, aki Lunát birtokolt vagy stake-elt korábban. Mivel nem lett megegyezés a hogyan továbbról, a jelenlegi tervek szerint minden érintett maga döntheti el, hogy melyik láncon folytatja. A régi lánc jelenleg szünetelteti működését, amit nem dönt a közösség a hogyan továbbról. Az UST stabilcoinnak elvileg egy az egyben kellett volna őriznie a paritását az amerikai dollárral a LUNA tokenjének keresztül.

Revival

Ez addig működött, amíg a LUNA ára magasan volt, de amikor elkezdett lecsökkeni ez az ár különféle okokból, beindult a pánik és pillanatok alatt össze is omlott az UST és a LUNA is. Kwon mostani javaslata nagyban hasonlít ahhoz, mint amikor még 2016-ban a hírhedt DAO hack után az Ethereum közösség is kettévált. A DAO egy olyan alap volt az Ethereum hálózatán, amelyben ETH-ért cserébe lehetett DAO tokeneket kapni, majd a DAO tokenek segítségével lehetett szavazni projektekben, befektetni és így tovább. 150 millió dollárt szedett össze elég gyorsan a DAO, de mivel volt egy hiba az okosszerződésében, a befektetők pénzének nem sokkal később nyoma veszett. És miután a közösség nem tudott megegyezni a hogyan továbbról, létrejött az Ethereum és az Ethereum Classic. Május 18-án pedig eldől, hogy melyik irányt akarja a Terra közösség követni.