A Tesla beszállítója, az STMicroelectronics 5 milliárd eurós chip gyárat épít Olaszországban

Az STMicroelectronics bejelentette, hogy óriási gyárat tervez építeni Olaszországban, ahol elektromos autókhoz és más nagyfeszültségű tápegységekhez gyártanak majd speciális mikrochipeket.

A svájci cég a világ legnagyobb gyártója a szilícium-karbid mikrochipeknek, amelyeket különösen az autógyártók értékelnek könnyű, energiatakarékos és erős tulajdonságaik miatt. Ezáltal olyan elektromos autókat tudnak építeni, amelyek tovább tudnak haladni, és kevésbé hajlamosak a műszaki hibákra.

Az STMicroelectronics új létesítménye 200 mm-es waferek gyártására fog szakosodni. A létesítmény a Szicília-szigetén található Cataniában épül majd. Megépítése várhatóan mintegy 5 milliárd euróba kerül.

Az EU a chipek gyártásáról szóló jogszabály keretében vállalta, hogy 2 milliárd eurónyi támogatással segíti a gyár építését. Ez a mérföldkőnek számító jogszabály több mint 43 milliárd eurót mozgósít azzal a céllal, hogy 2030-ra a jelenlegi 10%-ról 20%-ra növelje az EU részesedését a globális félvezetőgyártásban.

Az új szicíliai üzem „megerősíti az európai félvezető-ellátási láncot, és biztosítja, hogy megbízható forrásból juthassunk energiatakarékos chipekhez” – mondta Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa.

Az STMicroelectronics – amely a Teslát, a BMW-t és a Renault-t is ügyfelei között tartja számon – tavaly a félvezetőpiac globális visszaesése ellenére növelte a termelést.

A svájci cégnek már van egy 150 mm-es wafer üzeme az olaszországi Cataniában. Az új üzemet ennek szomszédságában építik fel. A vállalat jelenleg is épít új üzemet Kínában, hogy kiszolgálja a gyorsan növekvő kínai elektromos autó piacot.

Az STMicroelectronics várakozásai szerint az új üzem 2026-ban kezdi meg a termelést, és 2033-ra éri el a teljes kapacitást. Teljes sebességgel a gyártósor heti 15 000 wafert lesz képes gyártani.