A Tesla fenntartja bitcoin-tartalékait – a mérleg 184 millió dollárnyi digitális eszközt mutat

Elon Musk elektromosautó-gyártó cége, a Tesla megőrizte bitcoin-tartalékait. A cég első negyedéves mérlege szerint a digitális eszközök nettó értéke 184 millió dollár. Az Arkham kriptoanalitikai cég szerint a Tesla jelenleg 11 509 bitcoint birtokol, amelyek piaci értéke a 745 millió dollárt is meghaladja.

A Tesla ragaszkodik a bitcoinhoz

A Tesla hétfőn közzétett első negyedéves mérlege szerint a vállalat digitális eszközeinek nettó értéke 184 millió dollár, vagyis a 2022-es negyedik negyedév óta változatlan. A cég korábban tisztázta, hogy digitális eszközkészlete elsősorban bitcoinból BTC Price BTC Price áll. Bár a Tesla elfogadja a Dogecoint (DOGE) is bizonyos áruk esetében, a cég korábban felfedte, hogy elhanyagolható mennyiségű Dogecoint birtokol.

A Tesla 2021 első negyedévében 1,5 milliárd dollár értékben fektetett be BTC-be, de 2022 második negyedévében tartalékainak 75%-át eladta. Musk akkoriban kifejtette, hogy a cég „természetesen nyitott” marad a tartalékainak növelésére, és megjegyezte, hogy az eladás a cég általános likviditásával kapcsolatos aggodalmak miatt történt, „figyelembe véve a Covid miatti leállásokat”.

Musknak egyébként elég ellentmondásos viszonya a kriptovalutákkal: egyszer azt fejtegeti, hogy a fiat valuta „valójában jó”, már ha kiszámítható a kínálata, máskor pedig nyilvánosan támogatja a bitcoint és a Dogecoint, és Dogefathernek nevezi magát.

Nemrégiben viszont felfedte, hogy egy másik vállalata, a SpaceX is „egy csomó bitcoint” tart, és a milliárdos maga is „egy csomó” bitcoint, dogecoint és ethert ETH Price ETH Price birtokol. Annak ellenére, hogy kriptovalutákat tart, Musk korábban megjegyezte, hogy nem agyal rajtuk sokat. Sőt, tavaly novemberben azt is kijelentette, hogy a jövőben egyik vállalata sem fog kriptotokent létrehozni.

Ugyanakkor azt tervezi, hogy közösségi média platformját, az X-et egy „erős” pénzügyi platformmá alakítja, amely sokak reményei szerint a kriptovalutákat is magában foglalja majd. A milliárdos azt ígérte, hogy a felhasználóknak nem lesz szükségük bankszámlára ahhoz, hogy pénzügyi tranzakciókat hajtsanak végre az X-en.

Az Arkham kriptoanalitikai cég onchain elemzése szerint a Tesla 68 címen összesen 11 509 BTC-t birtokol. A bitcoin jelenlegi árfolyama alapján a Tesla bitcoin-tartalékai jelenleg több mint 745 millió dollárt érnek.