A Tether befagyasztja a Venezuelához köthető eszközöket

Alig néhány órája írtunk arról, hogy Venezuela a szankciók megkerülésére kriptovalutákat használ nyersolajexportjában. A Reuters publikált először róla, hogy a venezuelai állami olajcég (PDVSA) már jó ideje növeli a kriptovaluták használatát az olajkereskedelmében. Különösen a Tether (USDT) használata jelentős és amennyire lehet tudni, sok esetben már a kriptok a preferált fizetési megoldások. A hírek arról szólnak, hogy ma már minden egyes szállítmány értékének felét USDT-ben előre kell fizetni az olajtársaságnak.

A Tether sietett reagálni a venezuelai USDT használatról szóló hírekre

És nem kellett meglepődnünk, az USDT kibocsátója, a Tether azonnal rohant közölni, hogy be fogja fagyasztani a Venezuelához köthető címeket a megjelent hírek okán. Egy szóvivőjük hangsúlyozta is, hogy elkötelezettek a szankcionált entitások, országok fizetéseinek megakadályozása mellett. Venezuela ellen egyébként az Egyesült Államok bevezette a szankciókat ismét. Ennek megfelelően a PDVSA ügyfeleinek és szolgáltatóinak május 31-ig le kell állítaniuk az összes tranzakciójukat, mivel Venezuela nem hajtotta végre az Egyesült Államok által elvárt választási reformokat. Az újra bevezetett szankciók megnehezítik Venezuela számára az olajtermékek exportjának növelését, mivel a vállalatoknak amerikai engedélyekre lesz szükségük ahhoz, hogy üzletet köthessenek a dél-amerikai országgal. Így az, hogy a PDVSA az olajeladásainak bevételét Tetherre mozgatja, segíthet elkerülni a források befagyasztásának problémáját az új szankciókkal.

2023-ban ugyye már volt szó Venezuelával kapcsolatban a kriptovalutás fizetésekről a PDVSA-nál kirobbant korrupciós botránnyal kapcsolatban. Akkor 21 milliárd dollárnyi, az olajexportból származó, el nem számolt követelésre derült fény. Az ezután történt személyi változásokkal a PDVSA 2024-ben átdolgozta a spot olajügyleteit is egy új szerződéses modellre. Ebben az exportált rakományért USDT-ben történő előrefizetést ír elő. A jelentés szerint a venezuelai állami olajvállalat azt is előírja az olajügyleteket lebonyolítani kívánó új ügyfeleknek, hogy kriptovalutát tartsanak egy digitális pénztárcában. Így pedig azoknak a vállalatoknak, amelyek a PDVSA-val való üzletelés folytatását keresték az Egyesült Államok 2023. októberi hathónapos engedélyezését követően, közvetítőkhöz kellett folyamodniuk a kriptovaluta fizetési követelmények teljesítéséhez. Na de most már ez sem lesz ennyire egyszerű a szankciók újbóli bevezetésével.