A történelem első pénzérméi több mint 2600 évesek

A történelem első fizetőeszközként használt pénzérméit Lüdia ókori királyságában verették Krisztus előtt 650 és 600 között. Kezdetben nem voltak mások, mint jelzés és kép nélküli elektrum darabocskák, ami egy természetes körülmények között előforduló arany-ezüst ötvözet. A pénzérmék állami nyomtatását Krőzus, Lüdia utolsó uralkodója indította be, aki híres volt mérhetetlen gazdagságáról és jólelkűségéről.

Krőzus felismerte, hogy egy csereeszközként használható pénz segítségével királysága nagyobb gazdasági növekedést és jólétet érhet el mint a rettegett lovasságával leigázott területekkel. Krőzus pénze már meghatározott aranytartalommal rendelkezett és az érmék értéket a beleégetett pecsétjével igazolta. A fejrésze az érmének a király képét ábrázolta, ez volt a garancia az értékére és aranytartalmára. Nem csak hogy egy relatív jólétet és békét hozott Kis-Ázsiába (mai Törökország területe), de egyben Lüdiát a Kr. előtti 5 – 6. század szuperhatalmává is változtatta. Mindezt úgy, hogy Lüdia nem szorult rá rabló-portyázó hadjáratokra és hódításokra.

Az első pénzérmék Lüdiából
Elektrumból vert lüdiai pénz a Kr. e. 6. századból | Wikipédia

Hogy pontosan mikor is kezdett el az emberiség pénzt használni, azt nem lehet pontosan megmondani. Az első érméket Szardeiszben találták, ami Lüdia akkori fővárosa volt. Vélhetően a Kr. előtti 7. században kezdték el először használni a lüdiai kereskedők. Értékük megegyezett a súlyukkal és a gyors értékbecslés érdekében a kereskedők az érmékbe nyomtatták a saját szignójukat. Ezek a fémérmék kezdtek el később mint pénz elterjedni amit pár évtizeddel később már hivatalos fizetőeszközként használtak a királyok Lüdiában.

Ókori Lüdia Kr. e. 1200–546 | Wikipedia

Kezdetben nem volt túl sok ilyen érme forgalomban és gyakran ugyanannál kötött ki ugyanaz az érme így a kereskedők már első pillantásra meg tudták állapítani pontosan mennyit és értek a darabok. Majd ahogy írtuk, jött az akkori állam, mely átvette a pénzverés jogát és így alakult ki a mai formában is ismert pénzverés és pénzkibocsátás.

Érdekes párhuzamot találunk a pénzérmék kezdeti terjedése és a bitcoin mint digitális fizetőeszköz terjedése között. Talán egy napon állami monopólium lesz a bitcoin bányászat is?

(Borítókép: Claude Vignon – Krőzus adományt fogad egy lüdiai paraszttól, 1629, szakrális festmény)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.