A TransferWise értéke elérte az 5 milliárd dollárt

  • 9
  •  
  •  

Az olcsó pénzátutalások iránti kereslet meredeken emelkedik. Ennek hatására a TransferWise, amit Taavet Hinrikus és Kristo Käärmann alapított, szerdán bejelentette, hogy lezárt egy 319 millió dolláros befektetési fordulót, amit a Lone Pine Capital vezetett.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

„Sokat beszélünk az unikornisokról, de a valóságban mi még ritkább valamit építünk. A TransferWise egy gyorsan növekvő, jövedelmező üzleti vállalkozás, amelynek célja, hogy a pénzmozgatás legjobb módját hozzuk létre a világon – azonnali, kényelmes, átlátható és ingyenes természetesen” – nyilatkozta Kristo Käärmann, a TransferWise vezérigazgatója.

“Az elmúlt években kizárólag ügyfeleink finanszíroztak minket és nem kellett külső forráshoz nyúlnunk a társaság számára. Ez a mostani másodlagos befektetési forduló lehetőséget kínál új befektetők bevonására, amellett, hogy azokat a befektetőket és az alkalmazottakat is jutalmazza, akik eddig támogatták sikerünket.”

 

A TransferWise jelentése szerint 8 millió ügyfelet szolgál ki világszerte, havonta körülbelül 5,1 milliárd dollár értékű határon átnyúló fizetést dolgoz fel 2500 fizetési útvonalon és 54 valután keresztül. Júniusban a vállalat azt mondta, hogy engedélyt kapott az Egyesült Királyságban működő Financial Conduct Authority-től, hogy Nagy-Britanniában lakossági befektetési szolgáltatásokat kínáljon. A bevezetést 2021-re tervezik. A kriptovaluta tulajdonosok olyan pénznemek vásárlására és eladására is használhatják ezután majd, mint például a Bitcoin.

„A TransferWise egy kivételes platformot épített ki a határokon átnyúló fizetési ökoszisztémában azáltal, hogy megingathatatlanul összpontosít ügyfeleire és folyamatosan innovál.” – mondja Teddy Gleser, a D1 Capital Partners partnere.

COVID-19 és challenger bankok

A Covid-19 globális világjárvány felgyorsította a befektetők érdeklődését a Challenger bankok iránt. A Crunchbase betekintése szerint a világ alternatívát keres a baktériumokat hordozó készpénzre. Az Egyesült Királyságban például a Covid-19 miatti kijárási korlátozások és félelem miatt az ATM-tranzakciók volumene átlagosan körülbelül 60%-ra esett vissza az előző időszakhoz képest.

A Crunchbase szerint a FinTech iparág 5,6 milliárd dolláros finanszírozást zárt le az elmúlt 90 nap során; körülbelül 1,8 milliárd dollár jutott kifejezetten a fizetési társaságok számára. A Revolut, aki a TransferWise közvetlen versenytársa, a hónap elején lezárt egy 80 millió dolláros D sorozatú befektetést. Ezzel a vállalat értéke 5,4 milliárd dollárra emelkedett, és összesen már 916 millió dollárnyi külső forrást vontak be.

A befektetői érzések ellenére néhány elemző úgy gondolja, hogy az iparág lassul, mivel még mindig szélesebb makrogazdasági kihívásoknak van kitéve. A Jeffries befektetési bank egy közelmúltbeli jegyzetében feltette a kérdést: „Megöli a Corona a Digital-Only Challengert?”.

A SimilarWeb adataira és a JefData-tól származó saját elemzésekre hivatkozva készítették a jelentést. Ami azt mutatja, hogy a banki alkalmazások piaci részesedése a telepítési arány és az ügyfél-elkötelezettség alapján a pandémiás időszakban elmozdult a challenger bankoktól az inkumbensek felé.

“A nagy inkumbens bankok javulást mutattak a telepítési arányban, valamint az alkalmazások letöltésének arányában a koronavírus kezdete és a hozzá kapcsolódó kijárási korlátozások óta” – írják az elemzők. “A megnyitási arány (azaz az alkalmazást naponta megnyitó installált bázis százalékos aránya) – az ügyfelek elkötelezettségének preferált mércéje. Ami továbbra is azt jelzi, hogy a kizárólag digitális ajánlatok felé kevésbé elkötelezettek az ügyfelek, mint a többcsatornás szolgáltatók irányába.”

A FinExtra áprilisi jelentése szerint óriási a csökkenés a Revolut és a Monzo challenger bankok alkalmazásainak letöltési arányában. A Rosenblatt Securities elemzője szerint „az elhúzódó visszaesés 76 milliárd dollárral csökkentheti a Unicornok piaci értékét, és ösztönözheti az M&A aktivitás hullámát az ágazatban.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.