A Wikipédia 8 év után leállítja a kriptoadományok elfogadását

A Wikimédia Alapítvány korábban a BitPay-en keresztül fogadta el a Bitcoin, Ethereum és Bitcoin Cash adományokat. A vállalat úgy döntött, többé már nem engedélyezi a fent említett coinokban történő adományokat, miután a közösség néhány tagja három hónapos vitát indított a kriptók előnyeiről és hátrányairól.

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy az alapítvány közvélemény-kutatást végzett, ahol a válaszadók több mint 70%-a azt mondta, hogy minden kriptovaluta-adományozást meg akar szüntetni.

“A Wikimédia Alapítvány úgy döntött, hogy megszünteti a kriptopénzek közvetlen elfogadását adományozási eszközként…ezt a döntést az [önkéntes és adományozó] közösségektől kapott közelmúltbeli visszajelzések alapján hozzuk meg” – áll az alapítvány közleményében.

Jobb ötletnek tűnt…

Az alapítvány 2014-ben kezdte el elfogadni a bitcoint. Akkor azzal érvelt, hogy a Bitcoin adományozási lehetőségként való hozzáadása segítene abban, hogy a Wikimédia Alapítványhoz való hozzájárulás “a lehető legegyszerűbb és leginkluzívabb legyen”. A Wikipédia történelmileg nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy globális platform legyen, jelenleg 326 különböző nyelven támogatja a tartalmakat.

Az alapítvány kezdetben a Coinbase-szel dolgozott a Bitcoin-adományok elfogadásán. Később BitPayre váltott, hogy megkönnyítse a további kriptovalutákban történő adományozást.

De a Wikipedia kriptókkal kapcsolatos tevékenysége a tiltás előtt alig volt jelentős mértékű. A Wikimédia Alapítvány 2021-ben mindössze 347 különböző adományozótól kapott kriptót. Julia Brungs, a Wikimédia Alapítvány közösségi kapcsolatokért felelős szakembere azt írta, hogy a kriptoadományok az alapítvány tavalyi bevételének mindössze 0,08%-át tették ki (130 100,94 dollár), és hogy az alapítvány soha nem “tartott kriptopénzt”.

“Az elmúlt gazdasági évben a legtöbbet használt kriptopénz a Bitcoin volt. Soha nem tartottunk kriptopénzt, és az adományokat naponta váltjuk át fiat valutára (USD). Ennek pedig nincs jelentős környezeti hatása” – írta Brungs még januárban.

Amikor januárban elkezdődött a vita a kriptoadományokról, Molly White szoftvermérnök és Wikipédia-szerkesztő megjegyezte, hogy mindössze 400 közösségi tag vett részt a vitában.

A fiókok közül azonban sok úgy tűnt, hogy “csak a vita miatt lettek létrehozva”. Magyarul, kizárólag azzal a céllal regisztrálták őket, hogy meggyőzzék az alapítványt a kriptó ellen.

A jelentés szerint a kriptovaluta elleni egyik fő érv a “környezeti fenntarthatóság kérdései” voltak. Azonban számos energiatakarékosabb blokklánc létezik, amelyek nem használják a proof-of-work bányászatot. Ilyenek például az Avalanche, a Tezos, a Solana és a Cardano.

A kriptoadományok támogatói arra hivatkoztak, hogy szükség van álnéven történő adományozásra olyan országokban, ahol a Wikipédia illegális vagy cenzúrázott lehet. Azzal is érveltek, hogy mivel El Salvadorban és a Közép-afrikai Köztársaságban a Bitcoin törvényes fizetőeszköz, az alapítványnak lehetővé kellene tennie, hogy az emberek az országuk hivatalos pénznemében adományozhassanak.