A zsarolóvírusok legújabb célpontja: egy angol futballklubot ért támadás

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az English Football League (EFL) egyik jelenleg meg nem nevezett csapatát zsarolóvírusos hackertámadás érte, amely során több millió dollárnyi bitcoin értékben követeltek váltságdíjat az elkövetők. Az EFL-ben játszó csapat nem az egyetlen sportegyesület, amelyet a közelmúltban hasonló támadás ért – egy kutatás szerint ráadásul egyre többször fordulhat ez elő a jövőben is.

Nő a zsarolóvírusok száma mindenhol, a sportszektor sem kivétel

Az angol National Cyber Security Centre (Nemzeti Kiberbiztonsági Központ) július 23-án kiadott jelentése szerint a sportszektorban jelentősen növekedett a zsarolóvírusok használata a hackertámadások során. Egy külön példát is kiemeltek, amelyben az EFL (a másod-, harmad- és negyedosztályban játszó futballcsapatokat magába foglaló liga) egyik csapatát érte hasonló támadás. Az akció során 400 BTC megfizetésére akarták kényszeríteni a csapatot (kb. 1,1 milliárd forint a cikk írása idején). A jelentés szerint a klub nem volt hajlandó ennek kifizetésére, amely végül jelentős adatmennyiség elvesztéséhez vezetett.

A Kiberbiztonsági Központ elmondása szerint a tárolt adat elvesztése mellett más károk is érték a csapatot. A támadás ideje alatt ugyanis a klub alkalmazottjai nem tudták használni a céges emaileket, illetve a csapat biztonsági kamerarendszere és a forgóajtóik sem voltak működőképesek.

Arról nem beszéltek, hogy milyen formában valósították meg az elkövetők a támadást, azonban az egyik feltételezés szerint egy phishing emaillel jutottak be a rendszerbe.

A zsarolóvírusok legújabb célpontja: egy angol futballklubot ért támadás

A jelentés nem csak erről a konkrét támadásról beszélt azonban, hanem a sportszektort fenyegető hackertámadásokkal általánosságban is részletesen foglalkoztak. A szervezet adatai szerint a brit sportszektort ért támadások csaknem fele valamilyen rosszindulatú számítógépes program segítségével történik meg; a negyede zsarolóvírust alkalmaz.

2018 óta az egész világon csaknem 200%-kal nőtt a zsarolóvírusos támadások száma. A sportszektorban különösen a legértékesebb csapatokat célozzák. Itt szintén jelentősen emelkedett a hasonló támadások tendenciája. A helyzetet nem javítja az, hogy ma már egy sikeres zsarolóvírusos támadás kivitelezéséhez szükséges szoftvert viszonylag könnyedén lehet beszerezni a darkneten, így egy egyre szélesebb réteg számára érhető el a technológia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.