A zsarolóvírusok legújabb célpontja: egy angol futballklubot ért támadás

Az English Football League (EFL) egyik jelenleg meg nem nevezett csapatát zsarolóvírusos hackertámadás érte, amely során több millió dollárnyi bitcoin értékben követeltek váltságdíjat az elkövetők. Az EFL-ben játszó csapat nem az egyetlen sportegyesület, amelyet a közelmúltban hasonló támadás ért – egy kutatás szerint ráadásul egyre többször fordulhat ez elő a jövőben is.

Nő a zsarolóvírusok száma mindenhol, a sportszektor sem kivétel

Az angol National Cyber Security Centre (Nemzeti Kiberbiztonsági Központ) július 23-án kiadott jelentése szerint a sportszektorban jelentősen növekedett a zsarolóvírusok használata a hackertámadások során. Egy külön példát is kiemeltek, amelyben az EFL (a másod-, harmad- és negyedosztályban játszó futballcsapatokat magába foglaló liga) egyik csapatát érte hasonló támadás. Az akció során 400 BTC megfizetésére akarták kényszeríteni a csapatot (kb. 1,1 milliárd forint a cikk írása idején). A jelentés szerint a klub nem volt hajlandó ennek kifizetésére, amely végül jelentős adatmennyiség elvesztéséhez vezetett.

A Kiberbiztonsági Központ elmondása szerint a tárolt adat elvesztése mellett más károk is érték a csapatot. A támadás ideje alatt ugyanis a klub alkalmazottjai nem tudták használni a céges emaileket, illetve a csapat biztonsági kamerarendszere és a forgóajtóik sem voltak működőképesek.

Arról nem beszéltek, hogy milyen formában valósították meg az elkövetők a támadást, azonban az egyik feltételezés szerint egy phishing emaillel jutottak be a rendszerbe.

A zsarolóvírusok legújabb célpontja: egy angol futballklubot ért támadás

A jelentés nem csak erről a konkrét támadásról beszélt azonban, hanem a sportszektort fenyegető hackertámadásokkal általánosságban is részletesen foglalkoztak. A szervezet adatai szerint a brit sportszektort ért támadások csaknem fele valamilyen rosszindulatú számítógépes program segítségével történik meg; a negyede zsarolóvírust alkalmaz.

2018 óta az egész világon csaknem 200%-kal nőtt a zsarolóvírusos támadások száma. A sportszektorban különösen a legértékesebb csapatokat célozzák. Itt szintén jelentősen emelkedett a hasonló támadások tendenciája. A helyzetet nem javítja az, hogy ma már egy sikeres zsarolóvírusos támadás kivitelezéséhez szükséges szoftvert viszonylag könnyedén lehet beszerezni a darkneten, így egy egyre szélesebb réteg számára érhető el a technológia.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük