Megelőzhető-e egy újabb adatlopás?

  •  
  •  
  •  
  •  

Áll a bál a Facebook körül, miután a New York Times és a Guardian/Observer a múlt hét folyamán új bizonyítékokkal és egy kiszivárogtatóval felszerelkezve indított támadást a Cambridge Analytica politikai adatelemző cég ellen. Eszerint a cég több mint 50 millió felhasználó személyes adataihoz jutott hozzá, amit politikai kampányokhoz használt fel; a Facebook pedig elfelejtett szólni felhasználóinak. A hír kapcsán Mitch Stevens elemző az adatvédelem és a blokklánc együttműködésének esélyeit elemezte a CNBC műsorában.

Adatvédelem a blokklánc segítségével

A botrány kapcsán középpontba kerültek a személyes adatok védelmét illető kérdések, valamint az, hogy vajon jelenthet-e megoldást a problémára a blokklánc technológia.

A műsorban Mitch Steves, az RBC Capital Markets elemzője úgy vélte, hogy a blokklánc technológia alkalmazása egy Facebook-szerű környezetben lehetővé teszi az emberek számára, hogy nyomon kövessék amit küldtek és hogy az kihez vagy kikhez került. Tehát ha valaki felrak egy fotót, akkor nyomon követheti, hogy az egy harmadik félhez került-e, vagy más illetéktelen kezekbe. Az egyetlen probléma amit nem old meg a blokklánc, az az, hogy a folyamatot nem tudja megállítani. Vagyis ha pl. a Facebook eladja a felhasználó fotóját egy hirdetőnek, a felhasználó látni fogja ennek nyomát, azonban nem fogja tudni ezt megakadályozni.

facebook
Forrás: Hacker Noon

Több nagy cég is, mint a Google, a Microsoft, az IBM a blokklánchoz kapcsolódó technológiákon dolgozik, azonban a szakértő szerint ez nem egyenlő a decentralizációval. Itt csak arról a törekvésről van szó, hogy átláthatóbbá váljanak az információk, viszont mint ahogy az előző példa esetében is, az egyénnek nincs lehetősége a kontrollhoz az adatokat illetően. Egy decentralizációs platform esetében azonban a felhasználó dönti el, hogy ki láthatja az információt, mondta Steves.

A kriptopénzekkel kapcsolatban a szakértő úgy vélte, egyelőre jelentős fejlesztéseknek kell megtörténnie, az első lépés például a blokklánc adaptálása lesz és évekbe fog telni, mire elérjük a decentralizációt. A jövő pedig vélhetően elhozza azt a jó hírt, hogy fotóinkat és adatainkat nem a Facebookkal vagy más centralizált platformmal kell megosztanunk, hanem specifikusan azzal, akivel szeretnénk.

Borítókép forrása: Nevesdealmedia


  •  
  •  
  •  
  •  
Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.