Zuckerberg a kriptót vizsgálja

A Facebook ügyvezető igazgatója oldalán megjelentette ezévi terveit és fogadkozásait.

Zuckerberg 2018-ban a decentralizációt és a kriptovaluták használatából levont konzekvenciákat kívánja tanulmányozni. Megemlítette, hogy az emberek egyre kevésbé hisznek a kormányoknak, a Facebook pedig akkor lehet sikeres – jelmondatából eredően is -, ha az emberek gyakorolják a hatalmat. A kormányoknak, sőt kis- és nagyvállalatoknak is egyre könnyebb minden lépésünket nyomon követni, pedig a 90-es években és még 2000 után is decentralizációt várták a technológia fejlődésétől.

Ennek medicinája 2008 után a kriptovaluta és a beleépített decentralizációs rendszerek lettek volna, de itt is egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző kormányzati intézmények, egyre több a szabályozás, és még a bányászat is nagyban függ az éppen aktuális politikai szereplők jóindulatától. Zuckerberg megemlíti, hogy a decentralizációval és kódolással nehezebbé válik a trendek befolyásolása.

That’s fake news, Zuckerberg!

2017-ben talán a leggyakrabban használt kifejezés a fake news volt, amelyek terjedésében a Facebook is jócskán szerepet vállalt.

Zuckerberg ugyanabban a mondatban említi a védelmet a gyűlöletbeszéd, a kormányok befolyása ellen, sajnos arra nem reflektál, mi szerinte a gyűlöletbeszéd és a kormányzati befolyás. A múltban bizony a Facebook legjobb szándékkal sem volt nevezhető konzisztensnek ezek meghatározásánál.

Zuckerberg ismert arról, hogy nem igazán kedveli a decentralizáció gondolatát sem, látható volt ez akkor, amikor sikeresen megszabadult alapítótársaitól, nagy barátja egy politikai oldalnak, és a gyűlöletbeszédet is sajátosan értelmezi. Mindezekkel kapcsolatos elgondolásait a platformon több-kevesebb sikerrel meg is valósította.

Ez egyre inkább nyilvánvalóvá vált az elmúlt években, amely újra előtérbe hozta az új közösségi hálózatok igényét. Egyik sem olyan volumenű, mint a Facebook, kivéve a Google hálózata, amely elméletileg ki tudná szolgálni az igényeket, de az adatgyűjtés a Youtube, a Gmail, a keresőmotorok és a kapcsolt szolgáltatások segítségével már egyszerűen félelmetes.

Nem világos miért lenne érdekes a Facebook számára a kriptotechnológia.

A blokkláncok segítségével elméletileg elképzelhető, hogy a csomópontok segítségével ki lehetne szűrni a hazug híreket, de a csomópontokat sem teremtették egyformának, egyesek véleményének nagyobb súlya lehet, mint másoknak. Másrészt nem világos miért kellene véleményünket teljesen mások elgondolásaira alapozni, mintha az embereknek szüksége lenne még egy rendszerre, amely megmondja nekik mi az igaz és hamis, mi a jó és rossz. A Facebook nem az a szórakoztató hely, amely valamikor volt, amelyre a CEO bejegyzésében ki is tér.

Zuckerberg tehát tanulmányoz, nekünk nem marad más hátra, mint szépen hátradőlni és figyelni a fejleményeket. Két dolgot ne felejtsünk el azonban:

  1. Kialakítani saját véleményünket tényekre alapozva
  2. Amely még fontosabb, a való világban foglalkozni szeretteinkkel és barátainkkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük