Afrikában 130%-kal nőtt a Paxful bitcoin váltó tranzakciós volumene

A Paxful – melyen több száz fizetési megoldás közül választhatnak a bitcoint vásárlók – egy friss jelentése szerint Afrikában tovább nő a kereslet a kriptók iránt és már a legnagyobb piacának számít.

A kontinensről érkező volumen több mint 130%-kal nőtt és csak Afrikában napi szinten átlagosan 17 351 ügyletet bonyolít le.

A platformon BTC-t lehet vásárolni bankkártyával, hitelkártyával, PayPallal de még ajándékkártyák és kuponok segítségével is. Paxful szerint az utóbbi volt a legnépszerűbb vásárlási mód 2018-ban.

A friss volumen emelkedés a Paxful csapata szerint november végén kezdődött, és szerintük részben a karácsonyi ünnepek környékén megélénkülő vásárlási kedv számlájára írható. Másrészt a frissen kialakult piaci környezetnek is betudható.

A Paxful a fő indokot az afrikai nemzeti fizetőeszközök hitelességének megkérdőjelezhetőségében látja: több helyi pénz is példátlan instabilitást mutatott az elmúlt években és a helyzet tovább romlik. Múlt év októberében például a dél-afrikai rand egy évtizedes rekordesést könyvelhetett el köszönhetően a politikai belviszályoknak.

Egy másik afrikai ország, ahol a helyi fizetőeszköz szinte már használhatatlan, Zimbabwe. Volt olyan időszak, mikor a zimbabwei dollárt 3-szor kellett leértékelni a hiperinfláció miatt és például egy kiló kenyér 10 million zimbabwei dollárba került. A gazdasági válság az országot tovább sújtja, az üzletek üresek, a porciózás és a korlátozott utalási lehetőségek tovább bénítják az országot.

A Paxful szerint az afrikai kontinens lakosainak elegük van a kiszámíthatatlan árfolyamokból és tömegesen kezdenek el kriptókat használni. Annak ellenére, hogy a bitcoin árfolyama esett, a kereslet tovább nőtt (vagy pontosan ezért nőtt). A bitcoin használata egyben lehetőséget nyújt a helyi lakosoknak, hogy olyan globális pénzügyi szolgáltatásokat vegyenek igénybe, melyre eddig nem volt lehetőségük.

A Paxful egyben a jelentések szerint a társadalmi felelősségvállalás területén is aktív Afrikában és Ruandában két iskolát is épített, miután 100 000 dollárt gyűjtött a projektre.