Az afrikai bitcoin adományok küldésének nehézségei

Többféle lehetőség létezik, hogy rászorulókon segítsünk, azonban az afrikai bitcoin adományok küldése sajnos kifejezetten körülményes és szabályozott.

Nemrég a GoFundMe ideiglenesen betiltotta az egyik bitcoin fizetségi módot tartalmazó kampányát, amelynek célja ugandai fiatalok számára éttermi és munkavállalási program finanszírozása volt. Ez csak egyetlen példája annak, hogy miért olyan nehézkes a rászorulók számára közvetlenül eljuttatni a felajánlásokat.

A tiltás azonban szerencsére nem a bitcoin elleni fellépés egyik formája volt, hanem az Általános Szerződési Feltételek szigorú betartása. A GoFundMe magyarázata alapján a szabályzatukkal ellentétes bármilyen külső adományázási módszer felajánlása a látogatók számára a kampány leírásában.

Az ugandai kampány háttere

Rob Hustle hip hop előadó egy helyi közösségi munkás, Anthony Ojok számára készített egy videót, és ebből nőtt ki a GoFundMe kampány ötlete is. Ojok ugandai gyerekkatonák és utcára került gyerekek étkeztetésével és tanításával foglalkozik. Az afrikai segélyprogramok problémáit nagyrészt ismerjük már:

„Rengeteg afrikai segélyprogram létezik. Azonban a legtöbb segítségként a számukra legkönnyebb megoldást alkalmazza. Ha éhes gyermeket látnak, az ingyen étkezést látják a megoldásnak. És mivel a legtöbb program a helyi kormányok felügyelete alatt áll, a korrupció és a hatékonyság hiánya is nehezíti a működést.”

Azonban a GoFundMe kampánnyal már rögtön az elején problémába ütköztek, ugyanis az nem engedélyezi afrikai székhelyű személyek számára a pénzfelvételt. Érthető módon ez az átverések visszaszorítására irányul, azonban több törvényes és valós tevékenységet folytató alapítványtól is megfosztja a segítség lehetőségét.afrikai bitcoin adományok - célzott átlátható közvetlen

Az afrikai bitcoin adományok utalásának lehetőségei

Így éppen ezért, a közvetlen utalások elősegítésére találták ki a bitcoin használatát. Hustle így foglalta össze a bitcoin adományozás legfőbb előnyeit:

„Először is, a bitcoin a legbiztonságosabb módja az adomány Afrikába küldésének. Nemcsak megvédi az embereket a korrupt hivatalnokoktól, fosztogató bankoktól és más problémáktól, amik a régiót gyötrik. A bitcoinhoz nem szükséges papírmunka vagy különféle engedélyek beszerzése. És legfőképp nem kerül egy vagyonba a pénz átutalása a célszemély számára. A bitcoin által olcsón, gyorsan és biztonságosan tudunk segítséget küldeni olyan elszegényedett területekre, ahol a legnagyobb szükség van rá.”

Egyelőre azonban a független kampányok bitcoin finanszírozása nehezen megoldható. A BitGive Foundation például néhány kiválasztott projekt számára nyújt segítséget bitcoin adományok gyűjtéséhez. Azonban mint minden gyerekcipőben járó kezdeményezés esetén, itt is fordítsunk kiemelt figyelmet a szervezet hitelességének ellenőrzésére.