Egy kis falu Afrikában tele van boldog emberekkel a bitcoin bányászatnak köszönhetően

A falu neve Bondo. A település a Mulanje-hegy lábánál, egy távoli malawi régióban, Mozambik határához közel található. Ez egy elszegényedett régió, ahol a lábakon kívül nincs más közlekedési eszköz, nagyon kevés az élelmezéshez szükséges forrás, és nincs áram. Nos, egészen a közelmúltig.

Bondo

A Bitcoin áramot hozott Bondóba

Ami a régióra jellemző, az a hatalmas esőzések és a gyors folyású patakok. Ezt kihasználva három turbinát telepítettek egy mikro-hidro rendszerbe, hogy kihasználják ezt a gyorsan lezúduló csapadékot. Egy beton szivattyúházban közben 32 számítógép bányássza a bitcoint.

És bár a kriptobányászatot gyakran kritizálják a túlzott áramfogyasztás miatt, ez a helyi kezdeményezés megfordítja ezt a narratívát azzal, hogy a bitcoin bányászatot arra használják, hogy az energiaelőállítás költségét finanszírozzák Afrika olyan részein, amelyek túl szegények vagy távoliak ahhoz, hogy megkapják a lehetőséget ahhoz, hogy az áramhálózatokhoz csatlakozzanak, de amelyek valamilyen más bőséges potenciális energiaforrásokkal rendelkeznek.

Bondo

A bitcoin bányászat ezeknek a megújuló energiaforrásokat kihasználó erőműveknek a többletenergiáját hasznosítja. Ez “valódi életmódváltó” hatást vált ki a településen a minihálózathoz csatlakoztatott 1800 otthon számára. És ezt többféleképpen is eléri.

Először is az emberek végre áramhoz jutottak, ellentétben a régió más településeivel. Sok más dolog mellett használhatják a tűzhelyeket a főzéshez, a hűtőszekrényeket az élelmiszerek és a gyógyszerek tárolásához, tévézhetnek, és a gyerekek számára is végre kigyulladt a fény a tanuláshoz, ami esélyt ad nekik arra, hogy magasabb szinten is folytassák tanulmányaikat. Emellett a falusiak képesek élelmiszereket és italokat előállítani, amelyeket a helyi piacokon eladhatnak.

Nincs több függés a segélyektől

A település vezetője elmondta, hogy soha nem gondolták volna, hogy a falujukba villamos áramot tudnak behúzni. És nemcsak az otthonok, hanem az iskolák, kukoricamalmok, kisvállalkozások, üzletek és templomok is csatlakoznak a hálózatra.

“Ha Bondóban jársz, boldog embereket látsz – és ez az elektromosságnak köszönhető.” foglalta össze.

Mindez természetesen segíti a helyi gazdaság fejlődését is. Az egyik legfontosabb és gyakran elhanyagolt tény, hogy sok elszegényedett közösség külföldi segélyekre támaszkodik. Azonban a bitcoin bányászat „felszabadította” a közösséget a külföldi segélyektől való függés alól a túlélés érdekében.

A bitcoin így megakadályozhatja, hogy Bondo olyan fehér elefánttá váljon, mint amilyet Afrikában sok helyen láthatunk, amelyet segélyszervezetek felépítenek, majd elhagynak.

A Mount Mulanje Conservation Trust, egy helyi csoport, amely a régió egyedülálló biológiai sokféleségének védelmén dolgozik, építette a Bondo-erőműveket. Kezdetben segélyszervezetek és fejlesztési ügynökségek finanszírozással támogatták őket, de most már a bitcoin fedezi a működési költségeket.

Végül tehát ez a kis település Malawiban egy újabb okot mutat arra, amiért az afrikai emberek egyre inkább a bitcoin felé fordulnak. Keresik a módját, hogy megvédjék a pénzüket, és távol tartsák magukat azt az instabil helyi valutáktól.