Már Európában is elérhető az Amazon által támogatott Claude chatbot, kihívóra akadt a ChatGPT?

Az Amazon és a Google által támogatott AI startup, az Anthropic elindította a nagy teljesítményű Claude chatbotját Európában. Erős nyelvtudással és valós idejű információhoz való hozzáféréssel hívja ki a ChatGPT-t.

Már Európában is elérhető az új chatbot

Az Anthropic, a mesterséges intelligencia iparág egyik jelentős szereplője május 14-én bejelentette, hogy mesterséges intelligencia asszisztense már elérhető a webes alkalmazáson és az iOS alkalmazáson keresztül. A program több európai nyelven, köztük franciául, németül, spanyolul és olaszul is erős szintű megértéssel és folyékony beszédkészségekkel rendelkezik.

A Claude közvetlen versenytársa a Microsoft által támogatott OpenAI ChatGPT-nek, annak a chatbotnak, amely mindössze két hónappal az indulása után elérte a 100 millió havi aktív felhasználót. Míg a chatbot már egy ideje számos országban elérhető volt online, ez az első alkalom, hogy az Európai Unió egész területén, valamint egy maroknyi nem uniós európai országban, például Svájcban és Izlandon is elérhetővé vált az interneten és iOS-en keresztül.

Az Anthropicot 2021-ben alapították az OpenAI korábbi tagjai. Az elmúlt egy évben a technológia a legnagyobb befektetőktől kapott támogatást. Az Amazon 2023 szeptemberében 4 milliárd dolláros befektetést vállalt, míg egy hónappal rá a Google is beszállt 2 milliárd dollárral.

A vállalat állítása szerint a Claude fenntartja az uniós értékeket, és az uniós piacot szolgálja. Úgy tervezték, hogy az AI elkerülje az előítéleteket, a megkülönböztetést és a gyűlöletbeszédet.

ChatGPT vagy Claude?

Az Anthropic szóvivője azt mondta, hogy a Claude a ChatGPT-hez képest jobb emberi hanggal, a kibővített kontextusablakkal és hozzáférhetőbb felhasználói felülettel rendelkezik. Az egyik fő értékesítési pont, a dokumentumok feltöltésének és feldolgozásának lehetősége, ami a GPT esetében csak a fizetős verziójában lehetséges.

A cointelegraph egyik tudósítója az ingyenes verziók versíró képességét vetette össze. Azt kérte, hogy írjanak egy rövid verset Európáról. A kulcsfontosságú elemeket mindkét AI beépítette, de a Claude verse pontosabb, írásminősége magasabb volt. Bár ez egy egyszerű és szubjektív összehasonlítása az ingyenes verzióknak, a vállalat azt állítja, hogy a legképzettebb modellje, az Opus felülmúlta az OpenAI GPT-4 és a Google Gemini Ultra teljesítményét. Olyan teszteken teljesített jobban, mint a gondolkodás, az alapvető matematika, valamint az egyetemi és főiskolai szintű tudás.

A Claude.ai és a Claude iOS alkalmazás ingyenes, míg Pro és a többi verzió, beleértve a legfejlettebb Claude 3 Opus modellt is, 18 euróba kerül.