Az AI nem jelent egzisztenciális fenyegetést, de az emberek akik használják, igen

Az OpenAI által 2022 novemberében bevezetett ChatGPT megjelenése óta sokan feltették a kérdést: Vajon az AI helyettesíteni fog minket? Azóta számos szakértő egyetértett abban, hogy az AI nem fogja helyettesíteni az embereket, de az emberek, akik az AI-t használják, igen.

Az AI és az emberiség kapcsolata

Az AI és az emberek közötti kapcsolat sok vitát váltott ki. Az OpenAI és a Google DeepMind jelenlegi és volt alkalmazottai nemrégiben egy nyílt levelet tettek közzé. Ebben arra figyelmeztettek, hogy az autonóm AI rendszerek feletti kontroll elvesztése akár az emberi faj kihalásához is vezethet. De vajon valóban az AI jelenti a legnagyobb fenyegetést az emberiség számára? Esetleg azok az emberek, akik irányítják és felhasználják az AI-t?

Az egzisztenciális kockázat és az emberi lét kérdése

Nick Bostrom, az Oxfordi Egyetem Future of Humanity Institute alapító igazgatója szerint az egzisztenciális kockázat olyan veszély, amely az intelligens élet földi eredetű formáinak idő előtti kihalását vagy a kívánatos jövőbeli fejlődésének drasztikus és tartós romlását fenyegeti. Bostrom és más technológiai vállalkozók, mint például Elon Musk, úgy vélik, hogy az emberi létezés egyszerűen matematikai valószínűség kérdése, és hogy a fenyegetéseket matematikai modellezéssel kell megérteni és kezelni.

A filozófusok és az emberi lét értelme

Az egzisztenciális filozófusok, mint Soeren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche és Jean-Paul Sartre, nem az emberi kihalás lehetőségét vizsgálták, hanem azt, hogy mit jelent embernek lenni. Számukra a halál nem probléma volt, hanem egy olyan létezési feltétel, amely arra emlékeztetett minket, hogy bölcsen használjuk az időnket. Bár technológiailag lehetséges lehet az emberi élet meghosszabbítása, az egzisztenciális filozófusok szerint egy ilyen élet már nem lenne valódi emberi élet.

Az emberiség legnagyobb fenyegetése: Saját magunk

Az emberi lét különlegességének felismerése az, ami lehetővé teszi, hogy felelősséget vállaljunk másokért. Az emberiségnek nagyobb célra van szüksége, mint pusztán a kihalás elkerülése, és ebben egymásra kell támaszkodnunk. Ha az AI használata közben elfelejtjük az emberi létezés mélységét, az nagyobb fenyegetést jelent, mint maga az AI. A technológiai fejlődés önmagában nem ad értelmet az emberi életnek.

Összegzés

Az AI önmagában nem jelent veszélyt az emberiségre, de azok az emberek igen, akik elfelejtik, mit jelent embernek lenni. Az élet értelmének meghatározása mindannyiunk feladata, amelyet az AI soha nem tud helyettesíteni. A legjobb módja annak, hogy ezt észben tartsuk, az, ha nem technológiai szemüvegen keresztül látjuk magunkat és környezetünket, hanem emberi szemmel és tapasztalatokkal.